STAznanost

Evropski inštitut z novim razpisom za krepitev inovacij

Bruselj, 18. novembra - Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) je objavil drugi razpis v okviru svoje pilotne pobude EIT HEI. V okviru razpisa bo do 40 konzorcijev, sestavljenih iz visokošolskih institucij in neakademskih organizacij, prejelo po največ 1,2 milijona evrov. Dodatna podpora je namenjena okrepitvi inovacijskih kapacitet teh institucij.

Rok za oddajo predlogov je 28. februar 2022.

Kot so pojasnili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, lahko na razpisu sodelujejo konzorciji, sestavljeni iz visokošolskih inštitucij in neakademskih organizacij, kot so podjetja, javne ustanove, raziskovalni centri in združenja.

"Visokošolske institucije so v središču evropskih inovacijskih in industrijskih ekosistemov. Dodatna podpora, ki jo skupnost EIT namenja okrepitvi inovacijskih kapacitet teh institucij po Evropi, je v celoti skladna s prednostnimi nalogami Evropske komisije. Te prednostne naloge se bodo udejanile v konkretnih aktivnostih, ki bodo pomagale doseči naš cilj podpreti novo generacijo podjetnikov in inovatorjev, ki bodo globalne izzive preoblikovali v priložnosti prihodnosti," je pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Prvi razpis je vključeval 24 projektov ter 142 visokošolskih institucij in 155 neakademskih organizacij, ki so skupaj prejeli 28,8 milijona evrov finančnih sredstev, so še sporočili iz predstavništva.