STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Svet EU z zakonsko podlago za skupne merilne standarde EU

Bruselj, 18. novembra - Svet EU je danes sprejel zakonodajni sklep o vključitvi EU v evropsko partnerstvo za meroslovje. To po pojasnilih predsedujoče Svetu EU za raziskave, ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, omogoča uskladitev merilnih standardov med državami članicami ter hitrejše doseganje ciljev digitalnega in zelenega prehoda.

"Meroslovje vpliva na nas, vsak dan in povsod. Brez meroslovja si danes ne moremo predstavljati sodobne svetovne trgovine, varnih in zanesljivih potrošniških izdelkov ali sodobne industrije," je, kot so sporočili z ministrstva, ob tem še dejala Kustečeva.

Meroslovje je po pojasnilih ministrstva znanstvena študija meritev in ključni dejavnik gospodarske in družbene dejavnosti. Zagotavlja, da so izvedene meritve sledljive glede na mednarodno dogovorjene definicije in standarde. Meroslovje zagotavlja skladnost z evropskimi finančnimi predpisi, saj pomeni, da je vsaka finančna transakcija lahko natančno časovno označena, kar zagotavlja sledljive dokaze. Ključnega pomena je tudi z vidika varnosti potrošniških izdelkov.

Partnerstvo je eno izmed prednostnih področij v paketu predlogov za institucionalizirana evropska partnerstva v okviru Obzorja Evropa, ki je osrednji program za raziskave in inovacije za obdobje od leta 2021 do leta 2027. Je pa meroslovje edino partnerstvo v tem paketu, ki je na podlagi pogodbe o delovanju EU javno.

Evropska komisija je predlog predložila v februarju, Svet EU pa je konec septembra dosegel politični dogovor z Evropskim parlamentom. Po podpisu in objavi bo sklep o vključitvi EU v evropsko partnerstvo za meroslovje začel veljati dan po objavi v uradnem listu EU.