STAznanost

S projektom Clear-X v pomoč potrošnikom pri dostopu do tehnologij obnovljivih virov energije

Ljubljana, 19. novembra - Zveza potrošnikov Slovenije je oktobra začela izvajati evropski projekt Clear-X, ki bo tudi slovenskim potrošnikom pomagal pri dostopu do tehnologij, ki izkoriščajo obnovljive vire energije, in znižanju računa za energijo. Projekt Clear-X v okviru programa Obzorje 2020 financira EU, koordinira pa Evropska potrošniška organizacija BEUC.

Namen projekta je pomagati potrošnikom vlagati v obnovljive vire energije v gospodinjstvih ter v ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti, kar jim bo omogočilo trajne prihranke pri stroških za energijo, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije, ene od partnerk projekta.

Projekt Clear-X namerava k sodelovanju v kampanjah skupinskih nakupov v šestih ciljnih državah privabiti vsaj 38.000 potrošnikov in s tem spodbuditi za več kot 27 milijonov evrov naložb v tehnologije obnovljivih virov energije. Ciljne države projekta so Bolgarija, Ciper, Litva, Severna Makedonija, Slovaška in Slovenija.

"Pričakujemo, da bodo aktivnosti v času trajanja projekta spodbudile proizvodnjo dodatnih 40 gigavatnih ur obnovljive energije in prihranile 2,15 gigavatne ure primarne energije," so na zvezi zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da bo projekt v ciljnih državah prispeval tudi k informiranju potrošnikov o prednostih obnovljivih virov in energetsko učinkovitih tehnologij ter posredno spodbudil številne potrošnike k ukrepanju in varčevanju z energijo.

Kljub geografski raznolikosti je konzorcij Clear-X edinstven v tem, da ga v celoti sestavljajo neodvisne potrošniške organizacije, ki jim potrošniki zaupajo in so zanje že zdaj verodostojen vir nasvetov o obnovljivih virih, energijski učinkovitosti in pravicah porabnikov energije, pravijo na zvezi.

Po njihovih podatkih stavbe porabijo 40 odstotkov vse energije v EU, približno 75 odstotkov stavbnega fonda pa je energetsko neučinkovitega. Kar 80 odstotkov energije, ki jo porabijo gospodinjstva, je namenjene za ogrevanje prostorov in vode, 75 odstotkov preskrbe s toploto pa še vedno temelji na fosilnih gorivih.

Po besedah predsednice Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin moramo to spremeniti. "Ne le zaradi vpliva na okolje, temveč tudi zato, da bi potrošnikom pomagali do trajnih prihrankov pri stroških za energijo in jih zaščitili pred nihanjem cen fosilnih goriv. Za bolj čisto prihodnost si moramo prizadevati prav vsi deležniki, predvsem pa moramo potrošnikom omogočiti zelene izbire, ki so dostopne, učinkovite in preproste," je dejala.