STAznanost
Medicina in zdravje

Medisova mednarodna nagrada tudi slovenskemu raziskovalcu

Ljubljana, 25. novembra - Znani so prejemniki Medisove mednarodne nagrade, ki jo podeljujejo za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope. Med prejemniki je tudi Luka Roškar iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je nagrado dobil za raziskave na področju ginekologije, so sporočili iz družbe Medis.

Roškar je v svojem delu obravnaval rak maternične sluznice in je "prvi avtor originalnega znanstvenega članka z naslovom 'Tie-2, G-CSF, and Leptin as Promising Diagnostic Biomarkers for Endometrial Cancer: A Pilot Study'," ki so ga objavili v znanstveni reviji Journal of Clinical Medicine.

Kot so njegove besede zapisali v sporočilu za javnost, je cilj "odkriti potencialno natančnejšo, manj invazivno in hitrejšo metodo za diagnostiko raka endometrija ter bolj individualno prilagojen terapevtski pristop". "Obetamo si, da se to izrazi v izboljšanju prognoze bolnic in zmanjšanju izpostavljenosti nepotrebnemu invazivnemu zdravljenju," je dodal.

Medisove nagrade za letošnje leto so prejeli tudi Marin Jukić iz Srbije za področje farmacije, Christoph Grander iz Avstrije za področje gastroenterologije, Marija Vukoja iz Srbije za intenzivno medicino in anesteziologijo, Aleksandra Tomić Pešić iz Srbije za nevrologijo Fanka Gilevska iz Severne Makedonije za področje oftalmologije, Matej Šapina iz Hrvaške za pediatrijo, Gordana Drpa iz Hrvaške za pulmologijo in alergologijo ter Gorica Ristić iz Ssrbije za revmatologijo.

Predsednik mednarodne strokovne komisije Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je pojasnil, da so "prijavljeni prispevki izjemna znanstvenoraziskovalna dela z velikim potencialom za uporabo v osnovni ali klinični medicini in farmaciji".

Na Medisov natečaj se je letos prijavilo 230 raziskovalcev iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije, kriterijem za nagrado je ustrezalo 180 prijav. Mednarodna strokovna komisija je prijave ocenila in izbrala 19 finalistov, med njimi pa devet zmagovalcev, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Letošnja podelitev je potekala v obliki dokumentarne oddaje Moč zaupanja, v kateri so o pomenu znanosti spregovorili tudi rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič, ustanovitelj družbe Medis Tone Strnad, direktorica Medisa Martina Perharič in skladatelj Drago Ivanuša, ki se je raziskovalcem poklonil z avtorsko skladbo Ode to the Winners (Oda zmagovalcem).

Medisove mednarodne nagrade družba od leta 2014 podeljuje za izstopajoče raziskovalne dosežke v devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope na devetih medicinskih področjih.