STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nove ugotovitve glede dominantnih klonov in narave celičnega cikla

Ljubljana, 28. novembra - Skupina slovenskih in ameriških raziskovalcev je prišla do novih spoznanj, ki kažejo na nov možen mehanizem nastanka dominantnih klonov in prinašajo dodatne dokaze o naravi celičnega cikla. Njihove ugotovitve so bile objavljene v prestižni znanstveni reviji Nature Physics.

Raziskovalci Jan Rozman z Odseka za teoretično fiziko Instituta Jožef Stefan (IJS) in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Jasmin Imran Alsous z Instituta Flatiron v ZDA ter Robert A. Marmion, Andrej Košmrlj in Stanislav Y. Shvartsman z Univerze Princeton v ZDA so v članku obravnavali nastanek dominantnih klonov v jajčni kamrici vinske mušice.

Z eksperimentalno analizo velikosti klonov v jajčni kamrici vinske mušice in s teoretičnimi simulacijami rasti mreže sklopljenih celic so pokazali, da nastanek dominantnih klonov v jajčni kamrici lahko razloži sklopitev celičnih delitev, so nedavno sporočili iz IJS.

Dominantne klone vse pogosteje odkrivamo pri razvoju živali, a njihove biološke vloge še ne razumemo povsem. O dominantnih klonih lahko govorimo, ko postanejo potomci (kloni) majhnega deleža začetnih celic po več celičnih delitvah nesorazmerno številčni. V kolonijah bakterij so recimo dominantni kloni posledica genetskih ali pozicijskih prednosti nekaterih celic.

Vse pogosteje pa dominantne klone opazimo tudi pri razvoju organizmov (recimo v srcu ribe zebrice in jetrih miši), kjer takih prednosti ne bi smelo biti, so pojasnili v IJS.

"V teh primerih mehanizmov za nastanek dominantnih klonov še ne razumemo dobro. Krovno tkivo oz. epitelij jajčne kamrice vinske mušice je idealen sistem za analizo slednjega tipa dominantnih klonov. Po celični delitvi v epiteliju nastali hčerinski celici namreč ostaneta povezani z majhnim kanalom. Tako je velikost klonov mogoče razbrati iz mrež povezanih celic," so zapisali.

Raziskovalci Odseka za teoretično fiziko IJS se sicer z raziskavami fizikalnih modelov epitelija ukvarjajo že več kot deset let. Razumevanje delovanja tkiv, kot je epitelij, je namreč potrebno tudi na fizikalni ravni, saj so po navedbah IJS zelo pomembna pri nastanku raznih organizmov, bistvena za njihovo zgradbo in vključena v nastanek različnih bolezni ter naposled pomembna za morebitno izdelavo umetnih tkiv.

Povezava do članka v znanstveni reviji Nature Physics.