STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenski prispevek k znanstvenemu članku o sodobnih pristopih k nadzoru glikemije pri sladkorni bolezni

Ljubljana, 28. novembra - V prestižni mednarodni medicinski reviji Lancet so objavili pregledni znanstveni članek o starih in novih pristopih k nadzoru glikemije pri sladkorni bolezni, katerega soavtor je Tadej Battelino z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Glikiran hemoglobin HbA1c je najpogosteje uporabljen parameter za oceno nadzora glikemije. Vendar pa dokazi kažejo, da se je koncept hiperglikemije močno spremenil in da je treba upoštevati različne vidike hiperglikemije, so nedavno sporočili z ljubljanske medicinske fakultete.

Sodoben pristop k nadzoru glikemije se mora po njihovih pojasnilih osredotočiti ne le na čimprejšnje doseganje in vzdrževanje optimalnih deležev HbA1c, ki v glavnem kaže na povprečno koncentracijo glukoze, ampak tudi na zmanjšanje visokih sladkorjev po obrokih, variabilnosti koncentracije glukoze in podaljšanje časa v območju blizu normalnih koncentracije glukoze. Te cilje je treba doseči ob hkratnem izogibanju prenizkim koncentracijam sladkorjev v krvi.

Sodobna tehnologija, kot pri občasnem spremljanju glukoze in neprekinjenem spremljanju glukoze v podkožju, skupaj z novimi oblikami zdravljenja z zdravili (npr. ultra hitri insulini, zaviralci SGLT2 in agonisti receptorjev GLP-1) in novimi oblikami umetne inteligence, kot pri dovajanju inzulina v zaprti zanki in avtomatiziranih algoritmih odločanja, bi lahko pomagali spremeniti pokrajino obvladovanja koncentracije sladkorja na podlagi HbA1c v prid bolj celostnemu pristopu, ki upošteva vse različne vidike spreminjanja koncentracije sladkorja - te pogosto preveč poenostavljene patofiziološke značilnosti sladkorne bolezni.

Povezava na članek v reviji The Lancet Diabetes & Endocrinology.