STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenija polnopravna članica evropske biobanke BBMRI-ERIC

Maribor, 28. novembra - Na nedavnem zasedanju letne skupščine evropske biobanke BBMRI-ERIC je bila Slovenija soglasno sprejeta v polnopravno članstvo te organizacije. Gre za korak naprej v razvoju lani ustanovljenega slovenskega biobančnega konzorcija BBMRI.SI.

Sodelujoče fakultete Univerze v Mariboru - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Medicinska fakulteta, Fakulteta za zdravstvene vede, Pravna fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za naravoslovje in matematiko ter Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede - bodo tako v partnerstvu z Univerzo v Ljubljani, Univerzo na Primorskem ter Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor v slovenskem prostoru vzpostavile trajnostno biobančno infrastrukturo.

Ta bo izpolnjevala vse evropske etične, pravne, socialne, varnostne, kakovostne, laboratorijske ter bioinformacijske standarde in smernice, so pred dnevi sporočili z mariborske univerze.

Slovenski biobančni konzorcij BBMRI.SI sicer predstavlja tudi prvo nacionalno vozlišče kakšne evropske strateške raziskovalne infrastrukture (ESFRI) s sedežem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Vodilni konzorcijski partner je namreč Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, nacionalni koordinator pa prorektor za prenos znanja na Univerzi v Mariboru Urban Bren, še navajajo v mariborski univerzi.

"Pristop slovenskega biobančnega konzorcija BBMRI.SI k evropski biobanki BBMRI-ERIC predstavlja veliko priznanje Univerzi v Mariboru in kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, saj sta s tem izkazali sposobnost nacionalnega koordinatorstva tudi največjih in najzahtevnejših evropskih strateških raziskovalnih infrastruktur. Članstvo pa bo v slovenskem prostoru omogočilo harmonizacijo postopkov shranjevanja, analiziranja in rokovanja z občutljivimi človeškimi biovzorci ter z njimi povezanimi podatki, kar bo vodilo do inovativnih raziskovalnih spoznanj in do na njih temelječih izboljšanih ali celo povsem novih terapevtskih postopkov," je pojasnil Bren.