STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Benjamin Bajd zmagovalec Balkanske računalniške olimpijade

Ljubljana, 2. decembra - Slovenska ekipa štirih dijakov, ki jo sestavljajo Benjamin Bajd, Matija Likar, Lovro Sikošek in Jakob Kralj je dosegla visok uspeh na Mednarodnem turnirju v programiranju ter Balkanski računalniški olimpijadi. Bajd je prejel zlato medaljo na obeh tekmovanjih, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

V okviru 13. Mednarodnega turnirja v programiranju - IATI 2021, ki je med 24. in 29. novembrom potekal v bolgarskem Šumenu, so organizatorji istočasno na daljavo izvedli tudi 28. Balkansko računalniško olimpijado (BOI). Mladi so v dveh tekmovalnih dnevih vsak dan programirali po pet ur, pod okriljem ZOTKS pa je slovenske barve zastopala ekipa štirih dijakov.

Benjamin Bajd, ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje, je ugnal vso konkurenco in med 37 sodelujočimi tekmovalci na tako imenovani Balkanijadi osvojil prvo mesto in zlato medaljo. Na samem turnirju je Bajd med 212 sodelujočimi tekmovalci osvojil skupno deveto mesto in prav tako zlato medaljo.

Ekipo so dopolnjevali še Matija Likar (II. gimnazija Maribor), Lovro Sikošek (Gimnazija Brežice) in Jakob Kralj (Gimnazija Vič).