STAznanost

V Tehniškem muzeju na ogled razstavi o hrani in odpadkih

Bistra, 3. decembra - V Tehniškem muzeju Slovenije danes odpirajo razstavi Človek in hrana v začaranem krogu ter Odločuj in E-cikliraj, ki bosta na ogled do konca leta. Razstavi se osredotočata na "vpliv pridelave in predelave hrane na naše okolje in odpadke, ki so posledica sprememb v prehranski verigi", je ob tem dejala vodja projekta Irena Marušič.

Pridobivanje in predelovanje hrane se skozi zgodovino intenzivno spreminjata, so v vabilu zapisali v Tehniškem muzeju. Razstava Človek in hrana v začaranem krogu na eni strani osvetljuje razvoj novih možnosti shranjevanja in skladiščenja, na drugi pa opozarja na negativne posledice, ki jih je prinesel razvoj, kot so onesnaževanje, velika količina odpadne embalaže, vprašanje komunalnih odplak in zavrženo hrano. Razstava obiskovalca opominja predvsem na to, da smo vsi skupaj in vsak posebej dolžni prispevati k omejevanju negativnih vplivov na okolje.

Med številnimi razstavljenimi predmeti bodo tudi takšni, ki še nikoli niso bili predstavljeni z vidika uporabe in razvoja tehnike v prehranjevalni verigi. Na ogled bodo med drugim tako tudi kalibrator za krompir iz prve polovice 20. stoletja oziroma Weckov lonec, ki je bil v lasti pesnika Frana Saleškega Finžgarja in njegove sestre, zaboj s steklenicami za sifon iz obdobja med obema vojnama ter preša za zgornjesavinjski želodec iz prve polovice 20. stoletja, so še sporočili iz muzeja. Del razstave se ukvarja tudi s tem, kaj se s hrano zgodi potem, ko ta pristane v straniščni školjki.

V sklopu druge razstave, naslovljene Odločuj in E-cikliraj: Kaj se skriva v notranjosti aparatov in kako jih pravilno ločevati?, pa je na plastičen način predstavljena vsebnost aparatov in kako se jih pravilno ločuje. Razstava sodi med osveščevalne projekte družbe ZEOS in je že bila na ogled v potujoči učilnici v vozilu E-transformer, ki je potovalo po vsej Sloveniji.

Na današnjem odprtju bodo zbrane nagovorili direktorica muzeja Barbara Juršič, vodja projekta Irene Marušič, vodja Sektorja za promocijo in mednarodno sodelovanje URSIL Petra Boškin, direktor podjetja ZEOS Emil Šehić in Vida Koporc Sedej, sekretarka iz Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo, so še zapisali v vabilu.