STAznanost

Obravnava spolnega nadlegovanja v akademskem okolju mora biti tudi sistemsko urejena

Ljubljana, 2. decembra - Za zagotavljanje varnega akademskega okolja morajo biti zaščita žrtve spolnega nadlegovanja, sankcioniranje storilca in vsi podporni postopki sistemsko urejeni, so izpostavili na spletnem posvetu komisije za enake možnosti na področju znanosti. Ustrezni normativni ureditvi naj sledijo tudi sprememba kulture, obnašanja in naslavljanja tega področja.

Katja Kerman s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru je na današnjem spletnem posvetu komisije, ki je svetovalno telo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, predstavila pregled normativne ureditve na slovenskih univerzah za preprečevanje in obravnavo spolnega nadlegovanja. V okviru raziskave so pregledali in primerjali vsebino pravilnikov članic univerz, ki naslavljajo spolno nadlegovanje.

Ugotovili so, da jih ima le majhen delež prosto dostopne pravilnike, namenjeni so predvsem zaposlenim in ne upoštevajo različnih oblik spolnega nadlegovanja, ki se lahko pojavijo v tem okolju. To po njenih besedah med drugim nakazuje na pomanjkljivo informiranost tako študentov kot zaposlenih o tem, kako zaščiteni so v primeru spolnega nadlegovanja, pa tudi na nizko aktivnost ustanov pri spremljanju in preprečevanju spolnega nadlegovanja.

Priporočajo tudi, da se definicija spolnega nadlegovanja, pri kateri se pravilniki sedaj nanašajo predvsem na zakon o delovnih razmerjih, razširi tudi s primeri konkretnih oblik oz. primerov nadlegovanja.

"Spolno nadlegovanje je zelo kompleksen pojav. Pomembno je vedeti, da lahko postopki, ki niso ustrezno vodeni, žrtev odvrnejo od prijave ali do nadaljevanja v formalnem postopku. Pomembno je, da se v pravilnike vključijo tudi priporočila in nasveti o ustreznem postopanju," je še pozvala Kermanova.

Kermanova je ob tem še izpostavila, da v akademskem okolju velja strožja hierarhija moči med zaposlenimi, pri čemer so zaposleni v položaju večje moči kot študenti. Akademsko okolje naj bi bilo glede na raziskave tudi drugo najpogostejše delovno okolje, v katerem se pojavlja spolno nadlegovanje.

Aljoša Polajžar z mariborske pravne fakultete je izpostavil nekaj pravnih izzivov na tem področju. "Spolno nadlegovanje v akademskem okolju je lahko izredno nedopustno ravnanje, vendar vsak dogodek še ne bo kaznivo dejanje. Ravno zato ker država na koncu ne bo odgovorna za sankcioniranje, je toliko večja odgovornost inštitucij, da same postavijo ustrezen pravni okvir, da se ta nedopustna ravnanja lahko sankcionirajo z disciplinski ukrepi za študente ali pa z vidika delovnopravne odgovorno za zaposlene," je dejal. Če tega ni, lahko pridemo do situacije, ko zelo nepravilna ravnanja ostanejo nekaznovana, je opozoril.

Po njegovih besedah je prav tako pomembno javna dostopnost te teme. "To je tema, ki bi morala biti objavljena in izpostavljena že na spletni strani organizacije. S tem bi poslala jasno sporočilo, da se zavedajo te problematike in jo jemljejo resno," je poudaril.