STAznanost

L'Oréal in UNESCO z globalnim festivalom Za ženske v znanosti

Ljubljana, 7. decembra - Fundacija L'Oréal in Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) organizirata globalni festival Za ženske v znanosti, namenjen razbijanju predsodkov, premagovanju sistemskih krivic in slavljenju žensk v znanosti. Na spletnem festivalu sodeluje 40 govornic iz 30 držav.

Na festivalu znanstvenice predstavljajo svoja prebojna odkritja in o svojem delu govorijo s strokovnjakinjami in strokovnjaki z različnih področij, so sporočili s fundacije L'Oréal. Pomemben del festivala so pogovori o pristranskosti, sistemski neenakosti in drugih ovirah, s katerimi se znanstvenice še vedno srečujejo v svojih karierah.

Da je to res, je pokazala tudi študija, ki so jo med letoma 2019 in 2020 izvedli med štipendistkami programa For Women in Science. V njej so znanstvenice iz več kot 65 držav iskreno spregovorile o svoji izkušnji v akademskem svetu. 62 odstotkov vprašanih je priznalo, da so doživele predsodke kolegov zaradi svojega spola, 55 odstotkov pa jih je izjavilo, da se soočajo s spolno pristranskostjo pri zaposlovanju, napredovanju in odločitvah o financiranju.

Čeprav je med študenti in študentkami, ki končajo doktorski študij, več kot polovica žensk, se delež žensk, ki poučujejo na fakultetah v državah Evropske unije in Združenih državah Amerike, giblje le med 20 in 33 odstotki. Na področjih, kot je inženirstvo, pade celo na pet odstotkov. "Številke so torej jasne: medtem ko v znanosti napreduje in se odlikuje vse več žensk, na sistemski ravni še ni enakopravnosti," so zapisali pri L'Oréalu.

Organizatorji so ob tem sporočili, da se letos za štipendije, ki jih podeljujeta L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, poteguje kar 38 mladih raziskovalk z različnih naravoslovnih in tehničnih področij. Komisija bo do marca 2022 izbrala tri štipendistke programa, ki bodo prejele po 5000 evrov.

"Predvsem znanje in sodelovanje na področju znanosti nas lahko pripeljeta do rešitev v času, ki ga zaznamuje svetovna pandemija, zaradi česar ne smemo dovoliti, da znanost ne izkoristi polnega potenciala. Pomembno je, da se vedno znova sprašujemo, kje je mesto žensk v znanosti in zakaj je njihovo število na najvišjih položajih še vedno toliko nižje od števila moških. Nacionalne štipendije L'Oréal - Unesco Za ženske v znanosti, kot del širšega mednarodnega programa opozarjajo na pomembno vlogo žensk v znanosti in nudijo priložnost za razmislek že 16. leto zapored," je ob tem dejal generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za Unesco Gašper Hrastelj.