STAznanost

Slovenski znanstveniki prejeli več Sandozovih nagrad

Ljubljana, 7. decembra - Slovenski znanstveniki so letos prejeli osem Sandozovih znanstvenih nagrad, eno posebno omembo ter pet nagrad za najboljše posterje, so sporočili iz Leka, ki je tako kot Sandoz del švicarske farmacevtske družbe Novartis.

Farmacevtska družba Sandoz vsako leto podeli nagrade raziskovalcem za izjemne dosežke v raziskavah in razvoju. Tudi letos sta obe nagradi za znanstveno odličnost romali v Slovenijo, in sicer Matjažu Bončini iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš in Katji Berginc iz Razvojnega centra Slovenija.

Bončina je bil nagrajen za spreminjanje paradigme formulacije razvoja od pristopa, temelječega na poskusih in napakah, do razvoja, ki temelji na znanosti in ga vodi mehanistično razumevanje stabilnosti bioloških molekul. S svojim delom je pomembno prispeval k učinkovitosti in hitrosti razvoja formulacij podobnih bioloških zdravil.

Berginčeva se ukvarja z razvojem bioprediktivnih metod raztapljanja slabo topnih spojin znotraj novih formulacij, kot so trdne disperzije, in kompleksnih zdravil, kot so zdravila s podaljšanim sproščanjem in kombinirani izdelki. Ukvarja se tudi s poglobljenimi študijami prepustnosti, ki ocenjujejo pomen morebitnih interakcij med različnimi spojinami.

Raziskovalci in raziskovalne ekipe Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš so prejeli še nagrade za inovativne preboje v analitiki in tehnologiji, za digitalne dosežke, za zahtevno vlogo za odobritev registracije zdravila, za izjemno klinično študijo in za mlado perspektivno raziskovalko.

Novartisova divizija Sandoz je vodilna družba na svetu med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili.