STAznanost

Nov ESFRI prinaša 11 novih projektov raziskovalnih infrastruktur za evropsko odličnost

Ljubljana, 7. decembra - V okviru Dnevov Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) je bil danes predstavljen nov ESFRI načrt 2021, ki prinaša dodatne štiri milijarde evrov investicij na področju raziskovalnih infrastruktur, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Načrt ESFRI za leto 2021 vključuje ob projektih tudi celoten ekosistem, ki ga predstavljajo na svojih področjih uveljavljena podjetja, ki hkrati krepijo konkurenčnost evropske znanosti. V okviru 11 novih načrtov v vrednosti štirih milijard evrov uvajajo nova področja, in sicer energija, okolje ter zdravje in hrana s strateškimi dolgoročnimi naložbami v raziskovalne zmogljivosti.

Dogodka Dnevi ESFRI se udeležuje več kot 300 raziskovalcev, 100 pa jih aktivno sodeluje pri predstavitvi novega, obširnega načrta, ki v središče postavlja opremljanje Evrope z infrastrukturo za prebojne in vplivne raziskave.

Načrt opredeljuje evropske naložbene prednostne naloge in daje usmeritve za njihov nadaljnji razvoj. Načrt tudi analizira glavne značilnosti pokrajine raziskovalnih infrastruktur v Evropi za implementacijo integriranega in medsebojno povezanega ekosistema raziskovalne infrastrukture kot pomembnega elementa agende politike Evropskega raziskovalnega prostora.

"Novi načrt ESFRI je zelo pomemben za implementacijo novega Evropskega raziskovalnega prostora, ki smo ga sprejeli na Svetu ministri EU v novembru. Dejstvo je, da so raziskovalne infrastrukture ob raziskovalcih ključne za dosedanje odličnosti na področju znanosti. Z novim načrtom bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev nove raziskovalne infrastrukture, ki bo omogočila naprednejšo in konkurenčnejšo Evropo prihodnosti," je na otvoritvi dogodka poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

ESFRI je Evropski strateški forum za raziskovalne infrastrukture, ustanovljen leta 2002, združuje nacionalne vlade, znanstveno skupnost in Evropsko komisijo z namenom, da bi podprli skladen, s strategijo voden pristop k raziskovalnim infrastrukturam. Njegov glavni cilj so znanstveno utemeljene rešitve za družbene izzive v Evropi.