STAznanost

Na dnevu ARRS izpostavili kadrovsko problematiko v agenciji

Ljubljana, 9. decembra - Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je danes virtualno organizirala že tradicionalni nacionalni dogodek Dan ARRS: Podpiramo odličnost, ki je bil tokrat vsebinsko usmerjen zlasti v predstavitev novosti in trendov v okviru dejavnosti ARRS.

Javnost je na začetku pozdravil direktor ARRS Robert Repnik, ki je poudaril, da je treba potenciale v znanosti podpirati danes, "saj bodo današnji potenciali odličnost prihodnosti". Ob tem je izpostavil, da je DZ pred kratkim sprejel nov zakon o znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Ta po besedah predsednice upravnega odbora ARRS Jane Kolar predvideva temeljito posodobitev našega raziskovalnega sistema. "Pomembno bo vplival tudi na delovanje agencije: manj bo mikroupravljanja programov, namesto tega pa se bomo ukvarjali s spremljanjem delovanja sistema," je pojasnila.

Vendar pa tudi ARRS pestijo kadrovske težave. Izboljšave in zakonsko opredeljene obveznosti agencije, ki jih prinaša sprememba zakona, bo mogoče izvajati le ob pogoju, da se ARRS kadrovsko okrepi, sta se strinjala Repnik in Kolarjeva. ARRS ima namreč bistveno manj kadrov od ostalih podobnih agencij po Evropi, kadrovska in strokovna podhranjenost pa močno vplivata na obseg in kakovost storitev agencije. Tega se zaveda tudi politika, ki je agenciji v načrtu za okrevanje in odpornost namenila novih deset delovnih mest, a teh ni mogoče zapolniti, dokler se ne spremenijo tudi podzakonski predpisi in izvedbeni akti. Te spremembe bi se utegnile izvesti že v prvi polovici prihodnjega leta, je napovedala Kolarjeva.

Na dogodku so sicer sodelovali še predsednik znanstvenega sveta ARRS Peter Križan, vodja sektorja za raziskovalne projekte Simon Ošo, vodja sektorja za raziskovalno infrastrukturo in mednarodno sodelovanje Mojca Boc, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec in Tea Romih, predstavnica društva mladih raziskovalcev Mlada akademija.

Predstavljenih je bilo tudi 21 izmed 54 najvidnejših dosežkov v znanosti s področij naravoslovja in tehnike, družboslovja in humanistike, medicine in biotehnike ter interdisciplinarnih raziskav, ki so bili izbrani v okviru projekta promocije znanosti ARRS Odlični v znanosti 2021. Gre za izbor najvidnejših raziskovalnih dosežkov preteklega leta, ki ga opravijo članice in člani strokovnih teles agencije. Vse predstavitve so za ogled na voljo na spletni strani Dan ARRS, ki je dostopna na naslovu: danarrs.si.