STAznanost

Novi slovenski nanosatelit v vesolje z nemško raketo jeseni 2022

Maribor, 14. decembra - Nov nanosatelit Trisat-S, ki so ga zasnovali raziskovalci Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v sodelovanju s slovenskim podjetjem SkyLabs, je bil izbran kot tovor za brezplačen polet v vesolje na novi nosilni raketi spectrum nemškega proizvajalca Isar Aerospace Technologies. Izveden bo jeseni 2022.

Kot so danes sporočili z mariborske univerze, je strokovna komisija nemške vesoljske agencije ocenila predlog misije Trisat-S in ga iz večje skupine predlogov izbrala za brezplačen polet v nizko Zemljino orbito.

Glavna naloga novega slovenskega nanosatelita je tehnološka demonstracija za zagotavljanje komunikacijske varnosti prihodnjih satelitskih misij. "Primarni cilj misije satelita Trisat-S je tehnološka demonstracija varne radijske povezave med vesoljskim segmentom nanosatelitov in zemeljsko postajo. Tehnološka demonstracija varne povezave temelji na najsodobnejši različici programsko definiranega širokopasovnega radijskega modula NANOlink podjetja SkyLabs," je pojasnil vodja projekta Iztok Kramberger.

Poleg omenjenega komunikacijskega modula bo na satelitu Trisat-S nameščen še računalnik NANOobc, prav tako od podjetja SkyLabs, ki bo poskrbel za rokovanje s podatki na krovu satelita.

Tako komunikacijski modul NANOlink kot krovni računalnik NANOobc že skrbita za komunikacijo in rokovanje s podatki na več satelitih znanstvene satelitske konstelacije Hermes kot tudi na satelitih komercialnih konstelacij nemško - italijanskega podjetja OHB in španskega podjetja Elecnor Deimos.

Po besedah direktorja SkyLabsa Tomaža Rotovnika bo podjetje ob tem brezplačno nadgradilo programsko opremo zemeljske postaje, ki se nahaja na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

"Fakulteta bo z nadgradnjo pridobila sposobnost rokovanja z varnostnimi ključi ter posodobljen oblačni vmesnik, ki zagotavlja celovitost varne komunikacije satelitov preko zemeljskega segmenta vse do končnega uporabnika. Posledično bo fakulteta dodatno povečala edinstvenost tovrstnega zemeljskega segmenta v tem delu Evrope," je povedal Kramberger.

Ob uporabi zemeljske postaje na fakulteti bodo v sklopu misije Trisat-S testirali tudi združljivost z omrežjem zemeljskih postaj KSATlite norveškega podjetja Kongsberg Satellite Services, ki s svojimi zemeljskimi postajami po vsem svetu zagotavlja več kot 45.000 komunikacijskih preletov na mesec. SkyLabs je že izvedel teste združljivosti z omrežjem KSATlite na Zemlji, tokrat pa so testi načrtovani še kot tehnološka demonstracija v orbiti.

Satelit Trisat-S bo po trenutnih načrtih poletel v vesolje iz izstrelitvene platforme na Norveškem v tretji četrtini leta 2022. Misija bo trajala okvirno en mesec, potem pa bo satelit popolnoma izgorel, kar je po navedbah mariborske univerze skladno z ekološko ozaveščenostjo smetenja vesolja.

"S podporo zemeljske postaje na fakulteti in omrežjem zemeljskih postaj KSATlite bo v času misije s satelitom Trisat-S izvedena tehnološka demonstracija nove slovenske prebojne tehnologije za vesoljske aplikacije kot najsodobnejše varne komunikacije z najvišjo stopnjo varnosti kot edinstven dosežek na področju nanosatelitov z najvišjo stopnjo miniaturizacije v svetovnem merilu. S tem bomo svetovni javnosti ponovno prikazali, kaj zmoreta slovensko visokotehnološko znanje in slovenska vesoljska tehnologija," so še sporočili z univerze.

Trisat-S je drugi nanosatelit, ki je nastal v navezi fakultete in Skylabs. Septembra lani je v vesolje poletel njihov prvi satelit Trisat, ki naj bi krožil okoli Zemlje šest let. Skupaj s prav tako slovenskim satelitom Nemo HD je bil izstreljen na raketi podjetja Arianespace iz Francoske Gvajane.