STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Raziskovalki Jani Žel velika življenjska nagrada Miroslava Zeia

Ljubljana, 15. decembra - Znanstvenica in raziskovalka Jana Žel je prejemnica velike nagrade za življenjsko delo Miroslava Zeia, ki so jih danes podelili na virtualni prireditvi Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Strokovno nagrado Miroslava Zeia je prejel Franc Potočnik.

Kot so na NIB zapisali v sporočilu za javnost, je Jana Žel vrhunska in mednarodno uveljavljena znanstvenica in raziskovalka. Med njenimi dosežki je soustanovitev akreditiranega laboratorija za določanje gensko spremenjenih organizmov, ki v vlogi nacionalnega referenčnega laboratorija tesno sodeluje s pristojnimi ministrstvi. Bila je tudi dolgoletna članica znanstvenega odbora za sproščanje gensko spremenjenih organizmov v okolje in njihovo trženje pri ministrstvu za okolje in prostor, kjer je pomagala pri vzpostavljanju portala biološke varnosti v Sloveniji.

Strokovno nagrado Miroslava Zeia za izjemni prispevek na področju dejavnosti NIB za leto 2021 je prejel Franc Potočnik, pomočnik direktorice in že vrsto let vodja finančno-računovodskega in splošnega področja na inštitutu. Kot ključni dolgoletni sodelavec inštituta je s svojim ekonomskim znanjem, izkušnjami ter znanjem s področja pravne zakonodaje, trudom in pripadnostjo odločilno pripomogel k uspehom inštituta in k začetku gradnje novih prostorov v letošnjem letu, navajajo na NIB.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne znanstveno raziskovalne dosežke na področju dejavnosti NIB v zadnjih petih letih so prejeli Bojana Žegura in Polona Kogovšek ter David Dobnik.

Prejemnici nagrade Miroslava Zeia za izjemno doktorsko delo sta Arijana Filipić in Klara Hercog. Prejemniki priznanj za uspešno opravljeno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB so Martina Štampar, Maja Zagorščak in Domen Trkov.

Slavnostni govornik na dogodku je bil Franci Demšar, direktor Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu in predsednik upravnega odbora NIB, kot častni gost pa je nastopil tudi Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Nagrade Miroslava Zeia NIB podeljuje posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.