STAznanost

Lani v EU več naložb v raziskave in razvoj v zdravstvenem sektorju in sektorju storitev IKT

Bruselj, 17. decembra - Evropska podjetja so lani kljub zahtevnemu gospodarskemu okolju zaradi pandemije covida-19 povečala obseg naložb. Te so se v raziskave in razvoj v zdravstvenem sektorju povečale za 10,3 odstotka, v sektorju storitev IKT pa za 7,2 odstotka, je danes objavila Evropska komisija.

Zaradi slabitve raziskav in razvoja v avtomobilskem, vesoljskem in obrambnem sektorju pa se je prvič v 10 letih zmanjšal skupni obseg vseh naložb evropskih podjetij v raziskave in razvoj, in sicer za 2,2 odstotka.

Poročilo o stanju na področju naložb v industrijske raziskave in razvoj v EU kaže, da EU ostaja med vodilnimi na področju zelene patentne tehnologije visoke vrednosti in zelenih patentov v energetsko intenzivnih panogah, kar odraža njena prizadevanja za podnebno nevtralnost.

"Naložbe v raziskave in inovacije so ključnega pomena, da ima lahko evropska industrija vodilno vlogo pri zelenem prehodu, dosega odličnost v hitro rastočem sektorju IKT in vodi novi val visokotehnoloških inovacij. Pregled stanja na področju naložb v industrijske raziskave in razvoj v EU jasno kaže, kje moramo okrepiti naša prizadevanja in da je zdaj pravi čas za vlaganje v prihodnost," je dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Na svetovni ravni so se naložbe v industrijske raziskave in razvoj med koronavirusno sicer krizo izkazale za odporne, saj so se lani enajsto leto zaporedoma povečale, tokrat za šest odstotkov. Nasprotno pa so se lani znatno zmanjšale naložbe v osnovna sredstva, neto prodaja in poslovni dobički. Splošni pozitivni trend naložb v raziskave in razvoj kaže, da so podjetja usmerjena v prihodnost in se pripravljajo na okrevanje z ohranjanjem ali povečevanjem raziskav in razvoja, čeprav so morala zmanjšati druge odhodke, njihovi prihodki pa upadajo, še razkriva poročilo.