STAznanost

V Avstraliji našli stonogo z več kot 1300 nogami

Canberra, 20. decembra - Avstralski znanstveniki so nedavno odkrili stonogo z več kot 1300 nogami. Na novo odkrita stonoga oziroma "tisočnoga" z latinskim imenom Eumillipes Persephone je tako podrla dosedanji svetovni rekord po številu nog.

Svetla nitkasta stonoga ima lahko več kot 1300 nog in živi globoko pod zemljo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razkril članek, ki je bil v petek objavljen v znanstveni reviji Scientific Reports.

"Ta drobcena žival, ki v dolžino meri manj kot en centimeter, ima 330 členov, stožčasto glavo z ogromnimi antenami in kljun za hranjenje," so znanstveniki še zapisali v članku.

Gre za odkritje, kakršnega doslej še ni bilo. Prejšnja rekorderka je bila namreč kalifornijska vrsta stonoge z "zgolj" 750 nogami, poroča dpa.

Novo svetovno rekorderko po številu nog, ki so jo poimenovali Eumillipes Persephone, so našli skoraj 60 metrov pod zemljo v vrtini za raziskovanje rudnih bogastev v Zahodni Avstraliji.

Prvi del njenega latinskega imena v prevodu pomeni "pravih tisoč nog", Persefona pa se nanaša na grško mitološko kraljico podzemlja, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil avtor študije Paul Marek z univerze Virginia Tech.

Pri odrasli samici, ki je postala nova rekorderka, so zabeležili 1306 nog. Druga samica jih je imela 998, dva odrasla samca pa sta imela 818 in 778 nog.