STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Uspešno izstrelili teleskop James Webb

Kourou, 25. decembra - Iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani so danes izstrelili teleskop James Webb, ki naj bi nadomestil Hubblovega in znanstvenikom omogočil vpogled še dlje v vesolje.

Teleskop je v vesolje ponesla raketa Ariane 5, ki jo upravlja francoski Arianespace.

Nekaj ur pred izstrelitvijo so znanstveniki s pomočjo vremenskega balona analizirali številne plasti atmosfere in se prepričali, da so razmere primerne.

Po izstrelitvi bo treba počakati še približno šest mesecev, da bo vesoljski teleskop razgrnil sončne ščite in glavno ogledalo, umeril svoje instrumente, se ohladil in dosegel cilj, kjer bo deloval. Ta cilj je od Zemlje oddaljen skoraj 1,5 milijona kilometrov.

Naslednik Hubblovega teleskopa bo potem preučeval nastanek vesolja vse do 200 milijonov let po velikem poku pred 13,8 milijarde let, kar je za 300 milijonov let več kot njegov predhodnik Hubble. Deloval naj bi od pet do deset let.

Njegov drugi glavni cilj je odkrivanje in raziskovanje planetov zunaj Osončja, pri tem pa bo preučeval pogoje v atmosferi in morebitne sledi življenja. Načrtovana so tudi natančnejša opazovanja v našem sončnem sistemu, med drugim Marsa in Evrope, Jupitrove ledene lune.

Skoraj devet milijard evrov vreden projekt, katerega začetki segajo v daljno leto 1989, je potekal pod vodstvom Nase, Evropske vesoljske agencije (ESA) in kanadske vesoljske agencije (CSA). Pri njem je sodelovalo na tisoče znanstvenikov, inženirjev in drugih raziskovalcev iz 14 držav.