STAznanost

Rusija še tretjič uspešno izstrelila nosilno raketo angara

Moskva, 28. decembra - Rusija je tretjič doslej uspešno izstrelila nosilno raketo angara-A5, je pozno v ponedeljek sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Raketa je v vesolje poletela s kozmodroma Pleseck na severu Rusije, natovorjena pa je bila z lažnim tovorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Roskozmos čestita vojaško-vesoljskim silam in celotni ruski vesoljski industriji," so sporočili iz vesoljske agencije in izstrelitev označili za uspešno. Rusko obrambno ministrstvo je dodalo, da so "vsi predizstrelitveni postopki in izstrelitev rakete angara-A5 potekali pravilno".

Rakete angara - poimenovane po sibirski reki, ki izteka iz Bajkalskega jezera - so prva nova družina nosilnih raket težkega razreda, ki so jih zgradili po razpadu Sovjetske zveze pred 30 leti. Njihov namen je zamenjava raket vrste proton, ki segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja in so v zadnjih letih doživele vrsto okvar.

Raketa angara je v vesolje prvič poletela leta 2014, nazadnje pa so jo izstrelili decembra lani. Uradniki pravijo, da je raketa angara okolju prijaznejša od svojih predhodnic, ker jo poganjata kisik in kerozin in ne zelo strupen heptil.

Ruski predsednik Vladimir Putin upa, da bodo nove rakete oživile rusko vesoljsko industrijo in zmanjšale odvisnost od drugih nekdanjih sovjetskih republik.

Ruski vesoljski program je leta 1957 izstrelil prvi satelit, štiri leta kasneje pa v vesolje poslal prvega človeka. Toda od razpada Sovjetske zveze leta 1991 ga pestijo korupcijski škandali in vrsta drugih neuspehov. V zadnjih letih je med drugim izgubil več dragih vesoljskih plovil in satelitov, še poroča AFP.