STAznanost

Japonska želi do konca desetletja na Luno poslati svojega astronavta

Tokio, 28. decembra - Japonska želi v drugi polovici tega desetletja na Luno poslati svojega astronavta. To nameravajo izvesti v okviru ameriškega vesoljskega programa Artemis, katerega cilj je ponoven pristanek človeka na Luni.

"V drugi polovici desetletja želimo realizirati pristanek japonskega astronavta na Luni," je na srečanju japonskega odbora, pristojnega za vesoljsko politiko, povedal japonski premier Fumio Kishida. Dodal je, da vesolje poleg vzbujanja upanja in sanj ljudi zagotavlja tudi gospodarsko varnost Japonske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na načrt, o katerem so se dogovorili na srečanju pristojnega odbora, želi Japonska v okviru ameriškega programa Artemis na Luno poslati prvega neameriškega astronavta.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sicer novembra sporočila, da bodo ZDA človeško posadko ponovno poslale na Luno šele leta 2025 ali kasneje, in ne že leta 2024, kot je bilo to sprva predvideno.

Japonska namerava v okviru sodelovanja v programu Artemis sodelovati tudi pri razvoju opreme za lunarno postajo in transportnega vozila za pristanek na Luni.

Dokument, ki ga je pripravil japonski odbor za vesoljske politike, poleg tega vsebuje tudi načrte za izstrelitev sonde za raziskovanje Marsa leta 2024 in načrte za proizvodnjo sončne energije v vesolju.