STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheologi digitalno raziskali mumijo faraona Amenhotepa I.

Kairo, 28. decembra - Egiptovski arheologi so digitalno "odvili" mumijo faraona Amenhotepa I.. Tako so prvič prikazali notranjost leta 1881 odkrite mumije, ne da bi jo pri tem poškodovali. Obenem so s pomočjo 3D posnetkov razkrili tehniko mumifikacije, ki so jo uporabili za drugega faraona 18. dinastije, ki je vladal več kot 1500 let pred našim štetjem.

Raziskavo sta vodila profesor radiologije na univerzi v Kairu Sahar Saleem ter priznani egiptolog in nekdanji egiptovski minister za antikvitete Zahi Hawass. Pri delu, pri katerem se mumije nista dotaknila, sta uporabila rentgensko tehnologijo X-ray, CT slikanje in napredne računalniške programe, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava je poleg novih dognanj o edinstvenem mumificiranju razkrila tudi obraz kralja Amenhotepa I. ter podatke o njegovi starosti in zdravstvenem stanju. Tomografija je razkrila, da je faraon, ki je v času svojega 21-letnega vladanja vodil vrsto vojaških akcij, umrl star 35 let zaradi poškodbe ali bolezni. Analiza je pokazala tudi, da je bil Amenhotep prvi faraon, ki je bil mumificiran s prekrižanimi rokami, in zadnji, ki mu niso odstranili možganov iz lobanje.

Mumija, ki je bila odkrita v kraju Luksor oziroma starodavnem mestu Tebe, je tako edina, ki je arheologi niso fizično odvili, s čimer so povsem ohranili prvotno masko in girlande cvetlic, ki jo obkrožajo.

S podobno metodo so arheologi leta 2012 odkrili, da je imel faraon Ramzes III. prerezan vrat. Zaroto naj bi skovala njegova žena, ki si je želela, da bi krono nosil njen sin in ne prvorojeni Ramzesov potomec, še piše AFP.