STAznanost

Študentom Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije v Celju na voljo virtualne izmenjave

Celje, 2. januarja - Na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju so oblikovali program virtualnih mobilnosti, ki študentom omogoča pridobivanje mednarodnih izkušenj v virtualni obliki. Prvo tovrstno medkulturno sodelovanje so izvedli decembra s študenti treh univerz iz Španije, Tunizije in Emuni Univerze iz Pirana.

Kot so sporočili z omenjene fakultete, so v okviru programa izmenjave Misli globalno, deluj lokalno, ki poteka pod okriljem programov Erasmus+ in UNICollaboration, študenti iz različnih kulturnih okolij v štirih tednih v virtualnih skupinah razpravljali o tem, kako razmišljati lokalno in delovati globalno.

Prve virtualne izmenjave se je udeležilo 13 dodiplomskih študentk in študentov omenjene celjske fakultete, ki so možnost tovrstnega povezovanja pozdravili. S sodelovanjem v virtualnih izmenjavah študenti spoznavajo različne kulture in rešujejo določene probleme, ki zadevajo vse vključene skupnosti, razvijajo kritično mišljenje, krepijo sodelovanje v virtualnih skupinah in razvijajo medkulturne komunikacijske kompetence.

Na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije so se za virtualne izmenjave odločili, ker pomen internacionalizacije v visokošolskem izobraževanju vse bolj narašča. Kljub temu pa se, kot ugotavljajo na fakulteti, določeni študenti ne odločajo za mobilnost, pri čemer so razlogi različni, kot so denimo ekonomske in organizacijske narave, še posebej pa je v preteklih dveh letih na mobilnosti vplivala tudi epidemija.