STAznanost

Od konca lanskega leta v Sloveniji na voljo novo biološko zdravilo za multiplo sklerozo

Ljubljana, 4. januarja - Slovenskim bolnikom z recidivno obliko multiple skleroze je od konca minulega leta na voljo novo biološko zdravilo, ki si ga lahko enkrat na mesec s peresnikom aplicirajo sami doma. Zdravilo ofatumumab je visoko učinkovito zdravilo, za zdravljenje z njim pa je pri nas nekaj sto kandidatov, je za STA pojasnil Uroš Rot iz UKC Ljubljana.

Zdravilo ofatumumab je popolnoma humano monoklonsko protitelo, ki je usmerjeno proti limfocitom B. Registrirano je za bolnike z aktivno multiplo sklerozo z zagoni, to so tisti bolniki, ki so imeli vsaj en zagon v zadnjem letu ali znake aktivnosti bolezni na magnetni resonanci glave.

Kot je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Uroš Rot, je ofatumumab visoko učinkovito zdravilo. Prednost pred ostalimi celičnimi zdravili, ki delujejo proti limfocitom B pa je to, da gre popolnoma human pripravek, zaradi česar pričakujejo nekoliko manj preobčutljivostnih reakcij in razvoja protiteles proti učinkovini, ki lahko zmanjšajo učinkovitost zdravila.

Prednost je tudi v načinu zdravljenja. Novo zdravilo se aplicira s podkožno injekcijo na štiri tedne, zaradi česar niso potrebni obiski dnevne bolnišnice, kot je bilo treba pri intravenski terapiji ostalih celičnih zdravil, ki delujejo proti limfocitom B, kot sta rituksimab in okrelizumab.

Zdravilo ofatumumab je primerno za bolnike, ki še niso zdravljeni, in tiste, ki že prejemajo katero od terapij, ki pa ni dovolj učinkovita. Med približno 3000 bolniki z multiplo sklerozo v Sloveniji jih ima približno 60 odstotkov bolezen z zagoni. Med njimi so kandidati za zdravljenje z ofatumumabom, ki jih je realno pri nas nekaj 100.

Hudih resnih stranskih učinkov raziskave zaenkrat niso pokazale, zato upajo tudi na dober varnostni profil, za kar pa je po Rotovih navedbah trenutno še premalo podatkov.

"Potencialna slabost omenjenega zdravila, kot velja tudi za ostalo celično terapijo, usmerjeno proti limfocitom B, je povečana dovzetnost za okužbe. To je še posebej aktualno v covdni situaciji," je opozoril Rot. Raziskave pri bolnikih z multiplo sklerozo so namreč pokazale, da je tveganje neugodnega poteka okužbe z novim koronavirusom (tveganje za hospitalizacijo, sprejem v intenzivne enote in umetno ventilacijo) večje pri bolnikih, ki prejemajo tako celično zdravljenje.

Kot so za STA pojasnili za Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je zdravilo od 27. decembra razvrščeno na pozitivno listo zdravil, kar pomeni, da so stroški pokriti iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Multipla skleroza je neozdravljiva kronična vnetna avtoimunska bolezen osrednjega živčnega sistema, ki je posledica propadanja mielinskih ovojnic, zaščitnega sloja okrog živčnih vlaken. Bolezen z vnetjem in propadanjem tkiv onemogoči normalno delovanje možganov in hrbtenjače.