STAznanost

Raziskava: Po drugem poživitvenem odmerku petkrat več protiteles

Tel Aviv, 4. januarja - Cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 je varno in lahko v samo tednu dni za kar petkrat poveča število protiteles, ki so učinkovita proti koronavirusni različici omikron, je po poročanju tujih tiskovnih agencij pokazala raziskava, ki so jo opravili v Izraelu.

V Izraelu je sicer spričo ponovnega naraščanja okužb zaradi omikrona v minulih dneh že steklo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom, zaenkrat za starejše od 60 let, zdravstvene delavce in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Doslej je četrti odmerek prejelo okoli 20.000 Izraelcev, kakih 100.000 pa se je prijavilo na cepljenje z njim.

Izsledke študije je javnosti danes predstavil izraelski premier Naftali Benet ob obisku bolnišnice Šeba na obrobju Tel Aviva, in sicer v spremstvu Gilija Regeva-Jočaja, ki je vodil raziskavo.

Kot je pojasnil, skokovit porast protiteles "najverjetneje pomeni bistveno povečanje zaščite" tako proti sami okužbi kot tudi proti hujšim simptomom covida-19 in hospitalizaciji. Je pa res, da število protiteles samo po sebi avtomatično še ne nakazuje ravni zaščite proti okužbi ali bolezni.

V bolnišnici Šeba so s testiranjem začeli pred tednom dni, ko so s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech četrtič cepili več kot 150 tam zaposlenih. Prve ugotovitve so nato zbrali v nedeljo in te med drugim kažejo, da so stranski učinki cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom zelo podobni kot pri prvem poživitvenem odmerku.