STAznanost

Evropski raziskovalni svet ljubljanski univerzi namenil že šesti prestižni projekt

Ljubljana, 10. januarja - Slovenska raziskovalka Anna Dragoš bo s preciznim mikroskopom preučevala viruse, ki vstopajo v bakterije in z vgradnjo virusne DNK v bakterijsko DNK spreminjajo lastnosti bakterij. Nekatere spremenjene lastnosti bakterij so lahko pozitivne in ugodne za človeka, druge pa se iz neškodljivih bakterij lahko spremenijo v patogene.

Evropski raziskovalni svet (ERC) je Anni Dragoš z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani kot vidni raziskovalki na področju interakcije virusov in bakterij namenil 2,2 milijona evrov sredstev za projekt PHAGECONTROL - Razvoj manipulacije gostitelja z bakteriofagom. Od tega bo kar 700.000 evrov šlo za mikroskop, ki bo raziskovalcem omogočal tridimenzionalno delo z najmanjšimi delci, kot so virusi.

Raziskovalci bodo na projektu vzpostavljali nove metode in ustvaril nova molekularna orodja za preučevanje prenosa virusov, ki bi v prihodnosti lahko izboljšala tudi napovedi širjenja epidemij. Raziskovali bodo viruse, ki vstopajo v bakterije in z vgradnjo virusne DNK v bakterijsko DNK spreminjajo lastnosti bakterij. "Kako lahko virusi vplivajo na spremembo vedenja bakterije, bomo preučevali v prvi fazi, v drugi fazi molekularne mehanizme, ki so odgovorni za te spremembe, v tretji fazi pa bomo testirali, ali virusi spremenijo vedenje bakteriji zaradi sodelovanja ali zato, ker so manipulatorji," je ob tem pojasnila Dragoševa.

Znanstvenica je ob potrditvi projekta izrazila navdušenje, da bo lahko raziskovala na tako preciznem mikroskopu. "Imamo velik potencial, da odkrijemo znatni del genetske "črne skrinje" virusov ter nove protimikrobne spojine, ki jih prenašajo virusi. Te bi lahko našle uporabo v medicini, kot na primer alternative antibiotikom," je dejala.

Dragoševa je sicer tretja raziskovalka na Univerzi v Ljubljani, ki ji je uspelo pridobiti prestižni ERC projekt. Leta 2011 je prvi slovenski ERC projekt pridobila raziskovalka s področja meteorologije Nedjeljka Žagar, leta 2016 pa drugega Marta Verginella s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Od leta 2007, ko je Evropski raziskovalni svet projekte začel financirati, je bilo raziskovalkam in raziskovalcem Univerze v Ljubljani odobrenih šest projektov.