STAznanost

Astronomi FMF vabijo na prireditev Večeri na astronomskem observatoriju

Ljubljana, 13. januarja - Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani v okviru prireditve Večeri na astronomskem observatoriju danes pripravlja predavanje Manice Perko z naslovom Simbiotične zvezde. Predavanju bo sledila praktična delavnica opazovanja s teleskopom z Bojanom Dintinjano in Hermanom Mikužem, so sporočili s fakultete.

Astronomski observatorij FMF v šolskem letu 2021/22 vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah organizira dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije.

Tokrat bo tematsko predavanje z naslovom Simbiotične zvezde izvedla članica astronomske skupine FMF Manica Perko. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so simbiotične zvezde dvojne zvezde, kjer je ena zvezda rdeča orjakinja, druga pa bela pritlikavka ali nevtronska zvezda.

Raziskovanje in odkrivanje simbiotičnih zvezd je lahko izjemnega pomena za razlago razvoja in lastnosti galaksije. Zvezdi v dvojnem sistemu sta dovolj blizu, da med njima pride do prenosa snovi iz rdeče orjakinje na belo pritlikavko. Ta proces se lahko konča z eksplozijo, zato so simbiotične zvezde domnevni vir supernov tipa Ia, ki so med drugim pomembne tudi za merjenje razdalj v vesolju.

V primeru lepega vremena bodo člani astronomske skupine po predavanju izvedli opazovanje z robotskim teleskopom ter s CCD kamero fotografirali zanimive objekte na zimskem nebu. Na delavnici bodo kot prvi objekt s teleskopom fotografirali Luno, nato si bodo ogledali še nekaj zvezdnih kopic ter oblakov medzvezdnih plinov in prahu, so še zapisali na fakulteti.