STAznanost

Raziskava: Primernih prizorišč za zimske olimpijske igre bo zaradi podnebnih sprememb vse manj

Innsbruck, 20. januarja - Podnebne spremembe bodo v prihodnosti močno omejile izbiro primernih lokacij za organizacijo zimskih olimpijskih iger, ugotavljajo raziskovalci. Brez drastičnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov bo lahko do konca stoletja le eno izmed dosedanjih 21 olimpijskih mest zanesljivo zagotovilo poštene in varne pogoje za zimske igre.

Znanstveniki pod vodstvom Daniela Scotta s kanadske univerze v Waterlooju so preučevali zgodovinske podnebne podatke od dvajsetih let 20. stoletja do danes in analizirali, kako bodo podnebne spremembe do leta 2050 oz. 2080 vplivale na 21 mest, ki so doslej gostila zimske olimpijske igre.

V primeru, da svet ne bo odločneje ukrepal v boju s podnebnimi spremembami, bo japonski Sapporo edino mesto izmed enaindvajseterice, ki bo leta 2080 lahko zanesljivo gostilo zimske igre, ugotovitve raziskave povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Če bodo cilji iz pariškega podnebnega sporazuma doseženi, bo lahko zimske igre gostilo osem mest, ki so jih v preteklosti že organizirala. Poleg Sappora še Vancouver, Calgary, Salt Lake City, Lake Placid, Lillehammer, Oslo in Nagano. Organizacija pa bi bila še naprej nezanesljiva za šest prizorišč, in sicer Squaw Valley, Garmisch-Partenkirchen, Chamonix, Torino, Soči in Pyeongchang.

"Doseganje ciljev pariškega sporazuma je ključnega pomena za ohranitev zimskih športov kot jih poznamo in za zagotovitev, da bodo na svetu obstajali kraji, kjer bodo lahko potekale zimske olimpijske igre," je dejal Scott.

Innsbruck, ki je zimske igre gostil v letih 1964 in 1976, do sredine tega stoletja organizacije morda ne bi bil več sposoben. "Podnebne spremembe spreminjajo geografijo zimskih olimpijskih iger in žal bodo zmanjšale seznam prizorišč, ki so znana po zimskih športih. Večina prizorišč v Evropi bo leta 2050 že uvrščena med nezanesljive," je pojasnil raziskovalec s področja turizma Robert Steiger. Če bodo podnebni cilji doseženi, bodo leta 2050 zimske olimpijske igre v Evropi lahko gostili Lillehammer, Oslo in Albertville.

Povprečna dnevna temperatura v februarju je na preteklih prizoriščih zimskih olimpijskih iger se vztrajno viša. Medtem ko je bila na igrah v letih od 1920 do 1950 0,4 stopinje Celzija, se je v času iger od 1960 do 1990 dvignila na 3,1 stopinje Celzija, na športnih dogodkih v 21. stoletju pa je znašala 6,3 stopinje Celzija. Ob tem je Steiger sicer izpostavil, da so bile igre dodeljene vedno toplejšim prizoriščem.

Raziskovalci so v okviru raziskave izvedli tudi pogovore z več kot 200 športniki in trenerji iz 20 držav. "Z vidika športnikov smo želeli razumeti, kakšne podnebne in snežne razmere omogočajo poštena in varna tekmovanja, nato pa ugotoviti, kateri gostitelji olimpijskih iger bi lahko takšne razmere zagotovili v prihodnosti," je povedala kanadska raziskovalka in nekdanja profesionalna smučarka Natalie Knowles.

V raziskavi je 89 odstotkov športnikov in trenerjev izrazilo mnenje, da bodo vremenske spremembe vplivale na pogoje tekmovanja. Pri tem se jih 94 odstotkov boji, da bodo podnebne spremembe vplivale na razvoj njihovega športa, še navaja APA.