STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski znanstvenik soavtor članka o strategijah za odkrivanje učinkovin in razvoja antibiotikov

Ljubljana, 25. januarja - Profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Hrvoje Petković je soavtor članka z naslovom Naproti trajnemu odkrivanju in razvoju novih antibiotikov, ki je bil objavljen v priznani znanstveni reviji Nature Reviews Chemistry, so sporočili s fakultete.

Kot so zapisali, so avtorji v članku predstavili potencialne strategije za financiranje razvoja novih učinkovin za antibiotike prihodnosti.

Odmevni članek je pripravil mednarodni konzorcij, ki je usmerjen v razvoj novih antibiotikov in v katerem skupaj s 40 mednarodno priznanimi znanstveniki aktivno sodeluje tudi Hrvoje Petković, sicer s Katedre za biotehnologijo, mikrobiologijo in varnost živil na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

"Pri iskanju tehnoloških pristopov za razvoj novih antibiotikov prihodnosti prihaja do vrzeli med znanstvenimi raziskavami, ki omogočajo razvoj novih protibakterijskih učinkovin in prenosom tega znanja v biotehnološko in farmacevtsko industrijo, ki je usmerjena v raziskave o uporabnosti novih učinkovin. V omenjenem članku smo pregledali možne strategije za premostitev omenjene vrzeli," je povzel Petković.

Avtorji so v članku tudi opozorili, da je vedno večje povpraševanje po novih protimikrobnih sredstvih za zdravljenje smrtno nevarnih okužb, ki jih povzroča globalno širjenje večkratno odpornih patogenih bakterij.

Petković je pojasnil, da je "pričakovano število smrtnih žrtev zaradi okužb s patogenimi bakterijami, odpornih na antibiotike, v naslednjih letih in desetletjih mogoče primerjati s svetovno smrtnostjo zaradi trenutne epidemije covid-19".

Članek je dostopen na povezavi: https://www.nature.com/articles/s41570-021-00313-1