STAznanost

Oljkarski inštitut pozdravlja uredbo o uporabi oljčnih tropin za gnojenje

Koper, 24. januarja - Sprejetje uredbe o uporabi oljčnih tropin in rastlinske vode za gnojenje je po številnih letih prizadevanj Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper, priznanje raziskovalnemu delu, je dejala predstojnica inštituta Maja Podgornik. Bo pa zaradi določenih omejitev potrebna posebna pozornost pri uporabi tropin, je dodala.

Minuli četrtek na vladi sprejeta uredba določa vrste ostankov kmetijske predelave oljk v oljčno olje, ki se lahko uporabljajo za gnojenje na kmetijskih zemljiščih. To so vlažne, mokre ali suhe oljčne tropine ter rastlinska voda, so v sporočilu za javnost zapisali v ZRS Koper.

Uredba obenem določa način njihove uporabe kot gnojila na kmetijskih zemljiščih, ravnanje z njimi in pogoje za njihovo skladiščenje ter tudi obdobje starosti oljčnih tropin in rastlinske vode, v katerem se lahko uporabljajo za gnojenje na kmetijskih zemljiščih, pa vsebnost rastlinskih hranil v njih. Zavezanci so oljarne in nosilci kmetijskega gospodarstva, ki bodo uporabili oljčne tropine in rastlinsko vodo za gnojenje.

Oljčne tropine in rastlinsko vodo se kot organsko gnojilo lahko uporabi najpozneje v 24 urah od njihovega nastanka. V primeru, da je med skladiščenjem oljčnih tropin in rastlinske vode prišlo do mešanja s svežimi, pa se jih lahko uporabi v povprečju največ sedem dni od njihovega nastanka, če je od začetka polnjenja skladišča oziroma od vsakega predhodnega popolnega praznjenja skladišča preteklo največ 14 dni.

Kot so še pojasnili v ZRS Koper, morajo oljarne spremljati polnjenje in praznjenje skladišča, podatke o oddaji, prejemu in uporabi oljčnih tropin pa morajo voditi vsi zavezanci.

Odvisno od vsebnosti suhe snovi v oljčnih tropinah so lahko te tekoče oziroma trdno organsko gnojilo.

V znanstveno-raziskovalnem središču pozdravljajo sprejetje uredbe. "Velik doprinos k temu sta bila tudi raziskovalna projekta inštituta, in sicer Vzpostavitev čezmejnega sodelovanja pri kompostiranju stranskih produktov oljkarstva: Akronim TROPLO in Možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu," je pojasnila Podgornikova. Ob tem je opozorila, da bo zaradi določenih omejitev, ki jih določa uredba, potrebna posebna pozornost pri uporabi tropin.