STAznanost

Izšel prvi del popisa srednjeveških rokopisov in fragmentov iz Nuka

Ljubljana, 25. januarja - Poznavalka rokopisnega gradiva Nataša Golob je objavila prvi del kataloškega popisa srednjeveških rokopisov in fragmentov, ki se nahajajo v Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk). Pri tem je izhajala iz izkušenj, ki jih je pridobila v času, ko je pripravljala katalog srednjeveških rokopisov in fragmentov iz zbirke Arhiva RS.

Katalog srednjeveških rokopisov in fragmentov iz zbirke Arhiva RS je izšel pred tremi leti, Nuk kot osrednja zbirka pa je bil po njenih besedah logično nadaljevanje. Gradiva je sicer veliko, zato je v prvem zvezku popisala predvsem fragmente, ki so ločeni, samostojni in so bili svoj čas del nekega rokopisa, se pravi vezave.

Na vprašanje, ali je pri tem odkrila kaj novega, je pojasnila, da je našla približno 160 enot, med drugim vrsto univerzitetnih skript. Po njenih besedah je veliko tudi imen ter kar nekaj zelo zanimivih slovarskih del. "In zanimivo je tudi vedeti za posamezne vstope v antično književnost, ki jo najdemo recimo pri nas tudi skozi glosirane, komentirane, interpretirane, dodatno prevedene tekste," je pojasnila avtorica.

Vsaka kataloška enota ima po njenih besedah zapisane vse podatke, ima interpretiran razlog, zakaj je datirana v določeno obdobje, in razlog, zakaj je postavljena v neko okolje. "To je osnova, čisto vsak spomenik ima pa tudi eno pasico, se pravi ilustracijski izrez treh ali petih vrstic iz enote, ki je obravnavana, kar omogoča tudi vizualni vtis," je še povedala Nataša Golob.

Katalog je pripravljala tri leta, prvemu pa bosta sledila še drugi in tretji del. V drugem bodo popisani fragmenti, ki so trenutno uporabljeni za platnice, v tretjem pa tisti fragmenti, ki so sestavni deli rokopisnih ali tiskanih vezav.

Kot je zapisal recenzent Janez Mlinar, je slovenska medievistika s to knjigo pridobila pomemben pripomoček, ki bo v prihodnje spodbudil in omogočil nadaljnje raziskave na polju umetnostne in kulturne zgodovine.