STAznanost

Nominacije za nagrado Mendelejev 2022 odprte do sredine marca

Ljubljana, 1. februarja - Urad za Unesco ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vabi k predlaganju kandidatov za mednarodno nagrado Mendelejev 2022. Gre za nagrado za pomembne dosežke na področju raziskav, izobraževanja in mednarodnega sodelovanja v osnovnih naravoslovnih znanostih za trajnostni razvoj.

Nagrada Mendelejev 2022, ki jo financira Ruska federacija, bo podeljena dvema posameznikoma za dosežke na področju osnovnih naravoslovnih znanosti, ki so prispevali k družbenogospodarski preobrazbi in razvoju v svetovnem ali regionalnem merilu. Vsak od dveh nagrajencev bo prejel 250.000 ameriških dolarjev, zlato medaljo in diplomo.

Kandidate ali kandidatke lahko predlagajo države članice Unesca, nevladne organizacije v uradnem partnerstvu z Unescom, Unescove katedre, Unescovi centri kategorije 2, mednarodne znanstvene zveze in univerze. Kandidati ali kandidatke se ne morejo predlagati sami.

Prijave je treba oddati na spletu do 15. marca 2022 v angleškem ali francoskem jeziku. Kandidate je mogoče predlagati tudi preko nacionalne komisije za Unesco do petka, 18. februarja, na elektronski naslov: barbara.urbanija@gov.si.