STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Arctur želi vzpostaviti evropski kompetenčni center za digitalizacijo in inoviranje kulturne dediščine

pogovarjala se je Rosana Rijavec

Nova Gorica, 30. januarja - Novogoriško visokotehnološko podjetje Arctur je v teh dneh obeležilo 30-letnico delovanja. Lani so ustvarili preko tri milijone evrov prihodkov, v prihodnje pa želijo v Novi Gorici vzpostaviti evropski kompetenčni center za digitalizacijo in inoviranje kulturne dediščine, je v pogovoru za STA dejal direktor in ustanovitelj Arcturja Tomi Ilijaš.

Nova Gorica, družba Arctur
Zaposleni v Arcturju ob superračunalniku.
Foto: Arhiv Arcturja

Nova Gorica, družba Arctur
Zaposleni v Arcturju.
Foto: Arhiv Arcturja

Novi center bi gradili v neposredni bližini poslovne stavbe Arcturja v Kromberku pri Novi Gorici. "Imamo že več raziskovalnih projektov s tega področja in postajamo priznan center v očeh drugih evropskih institucij. Upam, da nam bo to uspelo, še posebej v luči Nove Gorice kot Evropske prestolnice kulture leta 2025. To bi bil tudi naš doprinos k preobrazbi mesta, ki ga tudi Evropa pričakuje od nas," je dejal Ilijaš.

V Arcturju so sicer lani ustvarili več kot tri milijone evrov prihodkov, v inovacije in razvoj so vložili nekaj več kot 300.000 evrov. "Tudi letos pričakujemo dobre rezultate, saj smo kljub pandemiji razširili naše poslovanje", je poudaril Ilijaš.

Ponosen je, da so v družbi v 30 letih delovanja ohranili inovativni naboj in energijo, ki je sicer značilna za zagonska podjetja, ter ostali vedno zvesti svojim vrednotam. Med mejniki je izpostavil leto 1995, ko so na Primorsko "pripeljali" internet in v kasnejših letih orali ledino na tem področju. Med drugim so izvedli prvi prenos gledališke igre preko spleta iz SNG Nova Gorica na Expo v Hannovru, še pred tem pa pripravili prvo virtualno umetniško galerijo, kjer so tako fizično kot preko spleta predstavili dela 15 slikarjev iz treh držav.

"Danes to ne bi bilo nič posebnega, takrat pa so o tem poročali tudi tuji mediji," je opozoril Ilijaš. Zaslužni so za prvi spletni portal slovenske vlade, veliko so prispevali k temu, da je Slovenija postala vodilna v Evropi na področju spletne pojavnosti državne uprave, je dodal. Kasneje so vzpostavili prvi zasebni superračunalnik v državi in v regiji in še vedno so med vodilnimi v Evropi pri nudenju superračunalniških storitev malim in srednjim podjetjem.

"Naše poslanstvo je, da kompleksne in težko dostopne tehnologije približamo ljudem. Da omogočimo tudi malim, da se borijo proti velikim. Tudi zato se nas je prijel vzdevek 'Robin Hood kibernetskega sveta'," pravi Ilijaš.

Pred tremi leti so začeli razvijati idejo, da bi ključne tehnologije Industrije 4.0, kot so umetna inteligenca, obdelava velikih količin podatkov, veriženje blokov ipd., prenesli v turizem. "In nastal je Turizem 4.0, ki že pošteno meša štrene velikim korporacijam, ki so doslej imele monopol nad podatki," je dejal Ilijaš. Gre za projekt, v katerem raziskujejo turistični ekosistem v Sloveniji, da bi razumeli procesne in tehnološke potrebe deležnikov turističnega gospodarstva in identificirali možnosti oblikovanja bolj sodelovalnega turističnega gospodarstva, ki se lahko postavi ob bok velikim platformam.

"Male destinacije, regije in celo države so bile doslej popolnoma odvisne od informacij, ki so jih kupile ali pa dobile od zunaj, kar je strašljivo. Razvoj turizma, razvoj države, še posebej, če želimo, da je trajnosten, mora sloneti na preverjenih in celovitih informacijah. In Slovenija lahko pokaže, da se da z lastno pametjo zvišati pozitivne in zmanjšati negativne učinke turizma," je dejal Ilijaš.

Trenutno je na Arcturju zaposlenih 50 ljudi, sodelujejo tudi s strokovnjaki iz tujine. Kot je pojasnil Ilijaš, je bila rast podjetja vedno organska, iz študentske sobe do današnjega sodobnega centra v Kromberku.

"Pomembni so ljudje, mi črpamo talente iz lokalnega okolja, čeprav imamo sodelavce tudi v sosednjih državah. Stavba je le del delovnega okolja in mora služiti poslovnim procesom. Res pa je, da ti lahko dovolj veliki prostori omogočijo novo rast. Kar naenkrat smo lahko sprejeli več dijakov in študentov na poletno delovno prakso, odkar smo se preselili, smo podvojili število zaposlenih," je povedal.

"Za naš 30. rojstni dan smo načrtovali velik dogodek, vendar zaradi epidemije to ni bilo mogoče. Zato smo ga prestavili na 25. maj, ki ni samo dan mladosti, temveč tudi svetovni dan brisače, ki je pomemben pripomoček za štopanje po vesolju. Arctur je najsvetlejša zvezda na našem nebu in že od začetka nas inspirira neskončnost vesolja, zato nebo ni bilo nikoli omejitev. In na potovanju po vesolju ne smemo pozabiti na sočloveka. Če pri vsem tem ohranjamo še humor, smo zmagali!" je sklenil direktor Arcturja.