STAznanost

Vlada na čelo ARRS postavila Lainščaka

Ljubljana, 29. januarja - Vlada je na današnji seji izdala odločbo o imenovanju Mitje Lainščaka za v. d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). Mandat bo nastopil z 31. januarjem, trajal pa bo do imenovanja direktorja, vendar največ do 30. julija, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je sedanjega vodjo odseka za kardiologijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota Lainščaka postavila na čelo agencije, potem ko ga je na to mesto na današnji seji predlagal upravni odbor ARRS v novi sestavi. Kot je poročal portal N1, naj bi bil Lainščak kandidat državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitje Slavinca.

Vlada je v četrtek v upravnem odboru ARRS razrešila Emilijo Stojmenovo Duh, Tončka Kregarja, Jano Kolar in Justino Erčulj. Do izteka mandata 17. oktobra 2024 je v odbor imenovala Igorja Emrija, Gabrijelo Horvat, Fidela Krupića in Tino Tomažič. Upravni odbor v prejšnji sestavi je vladi za v. d. direktorice ARRS po odhodu Roberta Repnika iz zdravstvenih razlogov predlagal Lidijo Tičar Padar, a se vlada ni strinjala.

Medtem je Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) protestira proti načinu izbire kandidata za to mesto. "Vlada je brez potrebne obrazložitve razrešila člane upravnega odbora ARRS, ki niso želeli podpreti kandidata ministrstva," so zapisali in dodali, da se je z "zamenjavo neposlušnih članov" odprla pot za potrditev kandidata, ki "slabo pozna raziskovalni sistem in delovanje agencije".

"KOsRIS poziva ministrstvo, da upošteva slovensko strokovno javnost na področju znanosti in raziskav. Pri imenovanjih na vodstvene položaje v slovenskem znanstveno raziskovalnem sistemu naj poskrbi za transparentnost in zagotovi, da bosta pri kriterijih izbora v ospredju odličnost in strokovnost, ne pa osebne ali regionalne preference," so dodali v protestnem pismu ministrstvu.

Po zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je stopil v veljavo 1. januarja, vlada sicer imenuje v upravni odbor tri člane na predlog ustanovitelja, in ne štiri, kot je bilo to doslej. Na ministrstvu so za portal povedali, da se novi zakon v tem primeru ne uporablja, saj gre za nadomestne člane odbora, ki je bil imenovan še po starem zakonu.