STAznanost

Slovenija in avstrijska Koroška sta se zavezali k tesnejšemu sodelovanju

Ljubljana/Celovec, 2. februarja - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec in koroški deželni glavar Peter Kaiser sta danes podpisala pismo o nameri o sodelovanju med slovensko vlado in koroško deželno vlado na področju visokega šolstva, znanosti in raziskav. Pismo prinaša dodatno zavezo in odpira možnosti za okrepljeno sodelovanje, so sporočili iz ministrstva.

Kustečeva je od podpisu izpostavila, da pismo prinaša dodatno zavezo in odpira možnosti za okrepljeno sodelovanje med slovenskimi in koroškimi znanstveno-raziskovalnimi in visokošolskimi ustanovami. "Želimo si, da bi utrli pot krepitvi sodelovanja in novim mreženjem med raziskovalci in podjetji iz obeh strani, kar bo vodilo v skupne projekte in nadaljnji skupni razvoj," je dodala.

Ob tem je ministrica na virtualnem dogodku poudarila, da imata Slovenija in avstrijska Koroška glede na skupno zgodovino in geografsko lego odlično priložnost, da se s tesnim sodelovanjem uveljavita kot zgled odličnega čezmejnega in dobrososedskega sodelovanja.

Podpisano pismo o nameri bo v začetnem obdobju obsegalo sodelovanje slovenskih in koroških raziskovalnih ustanov na področjih avtomatike, biokibernetike, robotike, umetne inteligence, odprtih sistemov in mrež, računalniških sistemov, tehnologij znanja, inteligentnih sistemov, 5G in telekomunikacij ter digitalnega inovacijskega vozlišča.

Področja sodelovanja se bodo v prihodnje tudi dopolnjevala. Podpisano pismo pa bo lahko podlaga za druga sodelovanja, kot npr. sodelovanje med celovško univerzo in slovenskimi univerzami na področju slovenistike ali sodelovanje na področju izobraževanja dvojezičnih učiteljev.

Slovenija in Avstrija ter Koroška gojijo tesne in prijateljske odnose, kjer na področju znanstvenega sodelovanja poteka tvorno bilateralno sodelovanje od leta 2000 dalje. Skupaj je bilo do sedaj sofinanciranih 162 znanstvenih projektov, samo v letošnjem letu pa se izvaja 32 bilateralnih projektov.

Pismo, ki sta ga danes podpisala ministrica Kustec in deželni glavar Kaiser, bo služilo kot podlaga za podpis dodatnega pisma o nameri med Institutom Jožef Stefan in tehnološkim parkom Lakeside Science & Technology Park iz Celovca.