STAznanost

Na spletnem seminarju o učinkih ultra- in infrazvokov na ljudi

Ljubljana, 3. februarja - Teden možganov in Radio Slovenija danes pripravljata spletni seminar, na katerem bodo predavatelji odgovarjali na vprašanja, kot sta kako se naše telo in možgani odzivajo na infrazvok in ultrazvok iz okolja ter kako lahko preučujemo vpliv zvokov, ki jih ne moremo slišati.

Spletni seminar Zaznavanje nezaznavnih zvokov, ki ga organizirata Teden možganov in Radio Slovenija, se bo osredotočil na trenutno razumevanje zaznavanja tistih zvokov, ki jih ljudje na zavestni ravni ne moremo zaznati. Predavatelji Gregor Geršak, Carlos Jurado in Leonie Ascone bodo skušali razjasniti, kakšni so vplivi infrazvoka in ultrazvoka na ljudi. Vsi trije sodelujejo pri projektu EARS2, v klopu katerega preučujejo učinke teh vrst zvokov na človekovo fizično in psihološko blagostanje.

Geršak se bo lotil razjasnitve pojmov ultra- in infrazvokov ter pojasnil, kje jih najdemo, kako so regulirani in kakšni so njihovi možni negativni učinki. Jurado bo predstavil trenutna spoznanja na področju slišnosti in glasnosti infrazvoka ter nizkih zvočnih frekvenc. Asconejeva pa bo med drugim spregovorila o trenutnih spoznanjih o psiholoških in nevroloških učinkih infra- in ultrazvoka na ljudi.

Seminar, ki se bo začel ob 18. uri, bosta vodili študentki psihologije Ana Kuder in Manca Kok. Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku, spremljati pa jih bo mogoče na povezavi https://zoom.us/j/96315547279?pwd=Z3I1QUhmUzBsWno3SG5pQVE0RG81Zz09.