STAznanost

Na muzejskih odrih odslej še več prostora za znanost

Ljubljana, 5. februarja - Univerza v Ljubljani (UL) je podprla M_oder, projekt Muzejev in galerij mesta Ljubljane (MGML), v okviru katerega študentke in študenti na javnih predavanjih v muzejih in galerijah predstavljajo izsledke svojih seminarskih, diplomskih in magistrskih del. Z univerze so sporočili, da sta ustanovi združili moči pri seriji predavanj, naslovljenih (Spre)govori znanost na M_odru, ki jo bodo v četrtek, 10. februarja, z maratonom predavanj odprli prejemnice in prejemniki Prešernovih nagrad UL.

V konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana se bo 10. februarja z začetkom ob 10. uri odvilo pet predstavitev nagrajenih del. Gašper Gajšek in Klara Rešetič z naravoslovnotehniške fakultete bosta prikazala zasnovo in razvoj večdisciplinarne blagovne znamke, Ester Premate in Matej Milijaš Jotić z biotehniške fakultete pa bosta predstavila raziskovanje prehranskih spletov v ekstremnih okoljih ter mehanizem delovanja insekticidnih proteinskih kompleksov.

Vpliv fosfonskih prevlek na biokompatibilnost fluorescenčnih nanodelcev bo navzočim pojasnila Maša Vozlič s fakultete za farmacijo, o ravni razvitosti izvršilnih funkcij pri predšolskih otrocih pa bo predavala Maruša Loboda s pedagoške fakultete. Predavanja so javna, organizatorji pozivajo k predhodni prijavi na prijava@mgml.si.

V okviru sodelovanja v projektu M_oder študentke in študenti ob pomoči strokovnjakinje za javno nastopanje nadgradijo predstavitve in nastope ter se naučijo iz raziskovalnega dela ustvariti zgodbo za širšo javnost. V MGML tako odpirajo vrata zanimivim predstavitvam, za Univerzo v Ljubljani pa je projekt del širših prizadevanj za povrnitev zaupanja v znanost ter povečevanja njene vpetosti v družbo, so zapisali v sporočilu za javnost. MGML je projekt M_oder začel izvajati v začetku leta 2021.