STAznanost

Na Gimnaziji Celje - Center projekt Veselje do znanosti na temo žensk v znanosti

Celje, 4. februarja - Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) so v začetku februarja organizirali tradicionalno prireditev Veselje do znanosti, namenjeno popularizaciji znanosti in raziskovanja med mladimi. Tokratna tema so bile Ženske v znanosti, na prireditvi pa je sodelovalo več kot 500 osnovnošolcev, dijakov in njihovih mentorjev s 26 osnovnih in srednjih šol. Dijake in učence s projektom spodbujajo k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj.

Kot so sporočili iz GCC, so za uvod pripravili pogovor z uspešnimi slovenskimi raziskovalkami. V njem so sodelovale vodje štirih oddelkov na Inštitutu Jožef Stefan, Milena Horvat z oddelka za znanosti v okolju, Dunja Mladenić, ki je na čelu oddelka za umetno inteligenco, vodja oddelka za elektronsko keramiko Barbara Malić in Ingrid Milošev z oddelka za fizikalno in organsko kemijo. Sodelovali sta tudi nekdanji dijakinji GCC, onkologinja Nina Fokter Dovnik in Klavdija Bastl, podiplomska študentka na centru za zdravljenje raka Memorial Sloan Kettering Cancer Center v ZDA. Znanstvenice so mladim predstavile svojo karierno pot, aktualno raziskovalno delo in z njimi spregovorile o izzivih prihodnosti.

Udeleženci so si nato ogledali posnetek gledališke predstave Neustrašna raziskovalka - Marie Curie in radioaktivnost, ki so jo napisali Justin Durel, Tomaž Lapajne Dekleva in David Dolamič.

Ob koncu dogodka so učitelji naravoslovnih predmetov na GCC pripravili posnetke eksperimentov, nekatere od njih so udeleženci lahko izvedli tudi sami v svojem domačem okolju in tako odkrivali čarobnost in uporabnost naravoslovnih znanosti.

S tem in drugimi sorodnimi projekti na gimnaziji poudarjajo medpredmetno povezovanje, kompleksnost in uporabnost znanja ter osvajanje temeljnih kompetenc, upoštevajoč principe avtentičnega učenja. Projekt spodbuja k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj ter omogoča medgeneracijsko in medvrstniško druženje.