STAznanost

Raziskava: Visoka raven protiteles pri dojenčkih mater cepljenih z mRNK cepivom proti covidu-19

Washington, 8. februarja - V eni izmed nedavnih raziskav o novem koronavirusu so ugotovili, da imajo številni dojenčki, rojeni materam, ki so bile med nosečnostjo cepljene proti covidu-19 z mRNK cepivom, visoko raven protiteles. Ti dojenčki so imeli pri šestih mesecih starosti v krvi več protiteles kot dojenčki, rojeni necepljenim materam, ki so se okužile med nosečnostjo.

Raziskovalci so v reviji ameriškega zdravniškega združenja Jama objavili, da je imelo 28 šestmesečnih dojenčkov, rojenih ženskam, ki so bile cepljene z dvema odmerkoma mRNK cepiva v obdobju od 20. do 32. tedna nosečnosti, več protiteles proti novemu koronavirusu kot drugi dojenčki.

V omenjenem obdobju nosečnosti je namreč prenos materinih protiteles na plod prek placente največji. Tako so pri 57 odstotkih otrok, ki so se rodili proti covidu-19 cepljenim materam, odkrili zaznavne ravni imunoglobulina G, najpogostejšega protitelesa v krvi. Sočasno so to raven odkrili samo pri osmih odstotkih otrok, rojenih materam, ki so bile okužene z novim koronavirusom in necepljene.

Novi podatki kažejo tudi to, da je okužba s covid-19 v pozni nosečnosti povezana z večjim tveganjem za zaplete ob porodu. Med 14.104 ženskami, ki so rodile, preden so bila na voljo cepiva proti covidu-19, je bilo pri 586 ženskah z zmerno ali hudo obliko covida-19 med porodom ali v šestih tednih pred njim, verjetnejše, da bodo potrebovale carski rez, da bodo rodile predčasno, da bodo umrle v času poroda ali da bodo imele hude težave zaradi visokega krvnega tlaka, krvavitev ali okužb razen covida-19.