STAznanost

Radu Pišotu nov mandat na čelu Znanstveno-raziskovalnega središča Koper

Koper, 10. februarja - Upravni odbor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper je minuli teden aktualnemu direktorju Radu Pišotu zaupal še en petletni mandat, potem ko je pozitivno mnenje k imenovanju podal tudi znanstveni svet raziskovalnega zavoda. Pišot bo ZRS Koper vodil do leta 2027.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v ZRS Koper, je bil Rado Pišot eden od pobudnikov in pripravljalcev podlag za ustanovitev Univerze na Primorskem (UP), član prvega senata UP ter prvi dekan pedagoške fakultete v Kopru v obdobju 2003-2007. Med leti 2007-2011 je bil prorektor za področje znanstvenoraziskovalnega in razvojnega dela univerze. Dve leti pozneje je postal direktor UP ZRS Koper, od leta 2017 pa je direktor ZRS Koper ter član Znanstvenega sveta ZRS Koper. Pred tem je bil pobudnik in ustanovitelj Inštituta za Kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS, vse od njegove ustanovitve leta 2004 pa do marca 2013 tudi njegov predstojnik.

Tudi v novem mandatu se bo Pišot osredotočal na iskanje novih raziskovalnih izzivov, sodelovanje z gospodarstvom ter soočanje z novimi raziskovalnimi vprašanji sodobnega časa. Pišot v zvezi s tem ne izključuje možnosti ustanavljanja nekaterih novih jeder raziskovanja, predvsem na področju problematike in izzivov modre rasti ter nekaterih drugih, izzivom časa ustrezno razvijajočih se področjih raziskovanja, navajajo v sporočilu za javnost.

Pišot med svojimi prednostnimi nalogami med drugim izpostavlja skrb za boljše pogoje dela, iskanje trajne prostorske rešitve za vse inštitute zavoda, pa tudi tesnejše sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Meni namreč, da boljše razumevanje razvojne vloge in pomena ZRS Koper s strani lokalnih oblasti lahko pomembno pomaga lokalnim skupnostim pri iskanju novih čezmejnih projektov. Takšno sodelovanje bi lahko prineslo dodano vrednost širšemu okolju. "Slovenska Istra bi lahko na ta način postala inkubator inovacij evro-sredozemskih razvojnih strategij v malem," so v sporočilu za javnost povzeli Pišotove besede.