STAznanost

Kustečeva izpostavlja pomen slovenskih raziskovalk pri raziskavah in razvoju

Ljubljana/Postojna, 11. februarja - Šolska ministrica Simona Kustec ob današnjem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti izpostavlja pomembno vlogo, ki jo imajo slovenske raziskovalke pri raziskavah in razvoju. Ob obisku vlade v primorsko-notranjski regiji je danes obiskala tudi inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU in se srečala s tamkajšnjimi raziskovalkami.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport poudarja, da si moramo za zagotavljanje enakih pravic in možnosti za oba spola na področju raziskav in inovacij prizadevati tako na nacionalni kot na evropski in globalni ravni, so navedli na ministrstvu.

Slovenija se je po njenih besedah v strateških dokumentih s področja znanosti zavezala, da bo odpravila zakonodajne in druge ovire ter uskladila karierne možnosti z načeli enakih možnosti spolov, izboljšala spolno uravnoteženost v odločanju ter okrepila vidik enakih možnosti spolov v vsebinah raziskovalnih programov in projektov.

Statistični podatki za Slovenijo kažejo, da število žensk, vključenih v visokošolsko izobraževanje tretje stopnje, vztrajno narašča, delež doktorskih študentk pa je presegel delež doktorskih študentov. Podatki o vključenosti študentk v študij bi nas lahko zavedli k sklepu, da imajo ženske v znanstvenem svetu enake možnosti kot moški. Vendar pa je delež žensk, ki se kasneje zaposlijo v raziskovalni sferi, nižji, sploh pa ostaja nizek odstotek žensk na vodilnih položajih, izpostavlja Kustečeva.

Podatki v evropski bazi podatkov Horizon Dashboard po njenem mnenju nakazujejo na pozitiven trend, saj so slovenske raziskovalke v skoraj vseh kazalnikih bolje zastopane od povprečja v Obzorju 2020. Slovenske raziskovalke so tako večkrat koordinatorice raziskovalnih projektov od povprečja.

Slovenija je enakim možnostim spolov v raziskavah namenila pomembno mesto tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, ko je bila na njeno pobudo sprejeta ljubljanska deklaracija o enakosti spolov na področju raziskav in inovacij. Deklaracija, ki je prejela veliko podporo članic EU in Evropske komisije, je naredila korak naprej k institucionalnemu in sistematskemu izboljševanju vloge in položaja žensk v evropskem raziskovalnem prostoru, meni ministrica.

Ob njenem obisku inštituta za raziskovanje krasa Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) s sedežem v Postojni so na ministrstvu izpostavili, da je inštitut nosilec in nacionalni koordinator v treh mednarodnih raziskovalnih infrastrukturnih projektih iz Načrta razvoja raziskovalnih infrastruktur v obdobju od leta 2011 in 2020, pri čemer so vsi s področja okolja.

Tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Adrijanič je v okviru vladnega obiska primorsko-notranjske regije ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti spodbudil predvsem tudi dekleta, da se odločijo za tehniške programe in poklice, ki ne bodo nikoli zastareli, pač pa se vedno bolj razvijali. Danes je obiskal Gimnazijo Ilirska Bistrica, kjer je potekal virtualni informativni dan, ter med drugim pozdravil devetošolce, ki jih zanima vpis na smer računalništvo.

Minister je obiskal tudi podjetje Lingva, skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom pa se je sestal z vodstvom Podjetniškega inkubatorja Perspektiva v Postojni. Gre za enega najmlajših inkubatorjev v Sloveniji, v katerem se že rojevajo ideje, uspešni projekti in perspektivne zgodbe, so sporočili iz vladen službe za digitalno preobrazbo.