STAznanost

Na Gospodarskem razstavišču se začenjajo trije visokotehnološki sejmi

Ljubljana, 15. februarja - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se danes začenjajo trije specializirani sejmi s področja visoke tehnologije. Sejmi Ifam, Robotics in Intronika pokrivajo področja, kot so avtomatizacija, robotika, elektronika in digitalizacija, namenjeni pa so strokovni javnosti oz. podjetjem iz zainteresiranih panog.

Sejemsko dogajanje bosta z uvodnimi nagovori odprla državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej in direktor podjetja ICM, ki sejme organizira, Toni Laznik, so sporočili organizatorji.

Sejmi, zasnovani v formatu poslovnih dogodkov (B2B), bodo potekali do vključno četrtka. Sejemsko dogajanje bo potekalo vsak dan med 9. in 17. uro.

Sejem Robotics 2022 je namenjen robotiki in brezpilotnim sistemom. Sejem daje razstavljavcem platformo za predstavitev njihove ponudbe robotskih tehnologij na področju industrijskih in storitvenih robotov, je zapisano na spletni strani organizatorja.

Sejem Ifam pokriva področja kot so avtomatizacija, mehatronika, senzorska tehnologija in merilna tehnologija. Dogodek združuje vse ključne tehnologije na enem mestu in se osredotoča na izpolnjevanje potreb strokovnih obiskovalcev.

Sejem Intronika pa je specializiran za elektroniko, elektrotehniko, komponente, merilno tehniko, programsko opremo in telekomunikacije, nagovarja pa podobne panoge kot sejem Ifam.

Prvi dan spremljevalnega programa sejmov je v celoti posvečen avtomatizaciji in robotizaciji v kmetijski industriji, kjer bodo sodelujoči predstavili svoje raziskave in praktične dosežke v praksi na področju robotizacije in avtomatizacije v sadjarstvu in vinogradništvu, so sporočili organizatorji.

Drugi dan bodo predavanja in predstavitve usmerjeni v meroslovje za industrijo 4.0, metrologijo za razvoj strategije pametnih tovarn, kalibracije kot temelj meroslovja ter drugo. Predstavljen bo tudi poklic meroslovec v industriji 4.0.

Zadnji dan sejma pa bo v ospredju študij robotike in mehatronike, med drugim bo podjetje Arona predstavilo inovativne dostavne robote, pozornost pa bo namenjena tudi dronom in njihovi uporabi.

Razstavljavci po pojasnilih organizatorjev prihajajo iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Srbije in Slovenije.

Leta 2020, ko so bili sejmi nazadnje organizirani, se je dogajanja udeležilo 85 razstavljavcev, dogodek pa sta obiskala 3402 obiskovalca.