STAznanost

Inštitut InnoRenew CoE ob peti obletnici z novo stavbo v Izoli

Izola, 15. februarja - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, ki praznuje peto obletnico obstoja, je uradno odprl svojo novo stavbo v Izoli. Gre za edinstveni objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, so sporočili z inštituta.

"Ko smo dve leti nazaj začeli gradnjo stavbe, smo skupaj sestavljali leseno drevo. Danes sedimo v našem novem domu in žanjemo sadove skupnih in uspešnih prizadevanj," je na slavnostnem dogodku dejala direktorica InnoRenew CoE Andreja Kutnar. Udeleženci, med njimi župan občine Izola Danilo Markočič, so prav zato prejeli lesena jabolka, ki jih je iz slovenskega lesa izdelal Jože Koželj.

Gradnjo stavbe je omogočilo sofinanciranje države in sredstev iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec je izrazil pričakovanje, da je investicija zelo dobra naložba, predvsem v povezovanje znanosti in gospodarstva. Tudi generalni direktor direktorata za lesarstvo na gospodarskem ministrstvu Danilo Anton Ranc je dosežek označil za izjemno pomemben za regijo in Slovenijo.

"Delovanje inštituta InnoRenew CoE na področju raziskav in uporabe lesa izjemno prispeva k razvoju panoge lesarstva pri nas. Les je eden bistvenih elementov pri prehodu v nizkoogljično družbo. Ravno ta projekt gradnje največje lesene stavbe v Sloveniji je odličen primer dobre prakse, ki bo izjemno pripomogel k doseganju teh ciljev, nova stavba pa bo Slovensko lesarsko industrijo postavila na svetovni zemljevid," je poudaril.

Stavba InnoRenew CoE je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla, predstavlja stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso. V leseni del stavbe so vgradili 850 kubičnih metrov lesa. Stavba je opremljena s senzorji, ki omogočajo nadaljnje raziskave na področju ugotavljanja trajnosti lesa v gradbeništvu ter analizo učinkov, ki jih ima lesena gradnja na izboljšanje zdravja in počutja ljudi.