STAznanost

Ob razstavi Taljenje cikel predavanj domačih strokovnjakov

Ljubljana, 16. februarja - V Galeriji Jakopič ob razstavi Taljenje danes pričenjajo s ciklom predavanj Geografske podobe podnebnih sprememb. Na predavanju z naslovom Ledeniki - neposredni kazalci podnebnih sprememb pred domačim pragom s pričetkom ob 18. uri bo Miha Pavšek spregovoril o izginjanju zadnjih ostankov slovenskih ledenikov.

Ljubljana. Razstava Taljenje - podobe podnebnih sprememb. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Razstava Taljenje - podobe podnebnih sprememb.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA.

Ljubljana. Razstava Taljenje - podobe podnebnih sprememb. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Razstava Taljenje - podobe podnebnih sprememb.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA.

Miha Pavšek se ukvarja z raziskavami s področja fizične geografije, zlasti z naravnimi nesrečami, med drugim pa sodeluje pri rednih letnih meritvah in raziskavah ledenikov pod Triglavom in Skuto. Na predavanju bo spregovoril o tem, kako zaradi podnebnih sprememb izginjajo tudi zadnji ostanki slovenskih ledenikov.

Posledice podnebnih sprememb v slovenskih Alpah se kažejo predvsem v občasno prekinjenem krčenju ledeniških zaplat, sicer pa večino časa v tanjšanju in manjšanju teh zaplat ter v krajši in količinsko manj izdatni dostopnosti vodnih virov. Kažejo se tudi s preobljudenostjo nekaterih gorskih območij v času poletnih vročinskih valov, višanju gozdne in drevesne meje, premiku nekaterih rastlinskih in živalskih vrst ter drobnice v višje lege. Pa tudi v daljši dobi rasti, krajši smučarski in turnosmučarski sezoni, večji eroziji nekdaj stalno zamrznjenih tal ter v pogostejših in številčnejših skalnih odlomih in podorih ter redkejših, a po obsegu nič manjših snežnih plazovih, kot smo jih poznali nekoč, so Galeriji Jakopič zapisali v napovedi predavanja.

Kot so še zapisali, v zadnjih desetletjih močno upadata tudi obseg in debelina večine alpskih in svetovnih ledenikov; v Alpah se je v tem času njihova skupna površina zmanjšala za več kot tretjino. Krčenje ledenikov je naravno, zaradi človeka tudi precej pospešeno dogajanje. Zato je zdaj, bolj kot za morebitno žalovanje, čas za ozaveščanje, da smo morebiti zadnja generacija, ki ima še možnost in priložnost njihovega opazovanja nad domačim pragom, so sklenili.

Kot drugo bo marca na vrsti predavanje Maura Hrvatina z naslovom Odziv slovenskih vodotokov na podnebne spremembe, aprila pa bo sledilo še predavanje Blaža Komaca z naslovom Naši pogledi na naravo od varovanja okolja do prilagajanja na podnebne spremembe.

Cikel predavanj ob razstavi Taljenje. Podobe podnebnih sprememb so v Galeriji Jakopič pripravili v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU.

V sklopu (M_oder) pa bodo že 22. februarja gostili doktorskega študenta računalništva in informatike Lojzeta Žusta. Predstavil bo svoje magistrsko delo, v katerem se je lotil napovedovanja poplav na slovenski obali.