STAznanost

V Mariboru podpisali sporazum o partnerstvu na področju umetne inteligence

Maribor, 18. februarja - Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je z vodilnimi predstavniki družbe NVIDIA danes v Mariboru podpisal sporazum o partnerstvu na področju umetne inteligence. Kot je po podpisu na Inštitutu informacijskih znanosti povedal minister, sporazum predstavlja nov pomemben korak v smeri digitalne in napredne Slovenije.

Sporazum o strateškem sodelovanju med vladno službo za digitalno preobrazbo in družbo NVIDIA bo podlaga za skupna sodelovanja pri krepitvi infrastrukture umetne inteligence v Sloveniji. Na tem področju postaja Slovenija ena od gonilnih sil, k čemur je prispeval tudi eden najzmogljivejših super računalnikov HPC Vega, ki domuje v prostorih Inštituta informacijskih znanosti, je ob podpisu dejal minister.

S tem sodelovanjem bo NVIDIA, ki ima podobna partnerstva tudi z Italijo, Luxembourgom in Finsko, podprla razvoj ekosistema umetne inteligence v Sloveniji, spodbujala nove IKT talente in jim omogočala konkurenčna delovna okolja znotraj umetne inteligence. Po oceni ministra je sporazum dokaz, da "ciljamo visoko in razmišljamo strateško". Kot je spomnil, je Slovenija v samem evropskem vrhu, ko gre za število raziskovalcev na tem področju na prebivalca.

"Veseli me, da je družba NVIDIA prepoznala naš izjemen potencial in da bo v okviru sklenjenega partnerstva načrtno vlagala v razvoj slovenskega znanja, tehničnih zmogljivosti in kadrov na tem strateškem področju. To partnerstvo bo v prvi vrsti pospešilo razvoj superračunalnika Vega, ki bo lahko tako še uspešneje podpiral prebojne raziskave na področju umetne inteligence in širše," je dejal Andrijanič.

Pomembno je tudi vlaganje v Unescov mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki deluje v okviru Inštituta Jožef Stefan, je dodal. Kot je poudaril, sklenjeno partnerstvo vključuje tudi brezplačne učne programe na področju umetne inteligence za slovenska zagonska podjetja in mlade. S tem želijo spodbuditi razvoj nove generacije vrhunskih znanstvenikov, inovatorjev in podjetnikov.

Kot je povedal direktor za superračunalništvo in umetno inteligenco v družbi NVIDIA Rod Evans, bo umetna inteligenca v naslednjem desetletju spremenila življenje vsakega človeka na Zemlji. S podpisom današnjega partnerstva pa se bo Slovenija lahko pridružila skupini vodilnih držav pri določanju svoje poti v prihodnje in ustvarjanju največjih koristi za svojo skupnost.

Superračunalnik Vega, ki ga poganjajo NVIDIA grafične kartice A100, v prostorih inštituta Izum omogoča znanstvenikom, raziskovalcem in študentom, da za spodbujanje znanstvenega preboja uporabijo najnovejšo tehnologijo, je še dodal Evans.

Direktor Instituta informacijskih znanosti Izum Aleš Bošnjak pa je ocenil, da lahko Slovenija s sodelovanjem z visokotehnološkimi podjetji, kot je NVIDIA, bistveno pridobi in izkoristi vse svoje potenciale.

"Vsi se zavedamo, kako strateško pomembno je za Evropo področje strojnega učenja in umetne inteligence, pa tudi na splošno področje superračunalništva. Zato smo lahko veseli, da je Izum del te zgodbe. Želimo si podporo tudi v prihodnosti, predvsem na kadrovskem področju, saj se je prav to področje izkazalo kot največji izziv pri izvedbi projektov. Strokovnjakov na področju superračunalništva je le peščica," je dejal Bošnjak.

Pozdravil je tudi prizadevanja za pripravo novih formalnih izobraževalnih programov v smeri superračunalništva. Meni, da so vlaganja v inovacije in razvojno-raziskovalne aktivnosti ključnega pomena za slovensko in celotno evropsko gospodarstvo, zato da bomo lahko še pogumneje zrli v prihodnost.

Družba NVIDIA je z 21.000 zaposlenimi po vsem svetu vodilni svetovni ponudnik najnaprednejših čipov in programske opreme na področju umetne inteligence in z njo povezanega visoko zmogljivega računalništva.