STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na mednarodnem dogodku IRCAI o trajnostnih vidikih uporabe umetne inteligence

Ljubljana, 18. februarja - Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco IRCAI pod okriljem Unesca in stalno predstavništvo Slovenije pri ZN sta danes pripravila spletni dogodek, ki se je osredotočal na umetno inteligenco in rešitve, s katerimi lahko ta pomaga pri doseganju ciljev za trajnostni razvoj.

Kot so sporočili, se je dogodek med drugim osredotočal na napredek v umetni inteligenci na področju ciljev trajnostnega razvoja ter na načine, kako izkoristiti napredno tehnologijo za učinkovito doseganje teh ciljev.

Umetna inteligenca predstavlja priložnost za prinašanje koristi ljudem, državam in podjetjem, lahko pa pomaga tudi pri reševanju družbenih, gospodarskih in okoljskih izzivov, kot so revščina, podnebne spremembe in neenakost, so še zapisali.

Dogodek sta v uvodu med drugim nagovorila veleposlanik Slovenije pri ZN Boštjan Malovrh in namestnik generalne direktorice Unesco za področje komunikacij in informacij Tawik Jelassi, glavni nagovor pa je podal predsednik gospodarskega in socialnega sveta ZN (Ecosoc) in veleposlanik Bocvane pri ZN Collen Vixen Kelapile. Slednji je v nagovoru poudaril, da je "umetna inteligenca eno izmed orodij, ki jih potrebujemo za osmišljenje obsežnih količin podatkov, potrebnih za oblikovanje rešitev, ki bodo upoštevale tako družbene kot ekonomske in okoljevarstvene cilje."

Direktor IRCAI John Shawe-Taylor je spregovoril o delovanju in načrtih centra, predstavili pa so tudi primere dejanske uporabe umetne inteligence pri reševanju izzivov na področju trajnostnega razvoja.

"Ena izmed naših ugotovitev je, da je ta tehnologija preveč pomembna, da bi jo prepustili zgolj računalničarjem in tehnični stroki. Ključnega pomena je, da se s pomočjo razprave odmaknemo od tehnokratskih rešitev in ciljamo na rešitve, ki bodo dejansko vključujoče ter relevantne pri naslavljanju partikularnih problemov. To pomeni, da je treba povezati vse vpletene segmente: uporabnike, tehnično stroko, ljudi, ki razumejo socialne dimenzije posameznega problema ter nenazadnje predstavnike vseh regij, kjer se bo rešitve razvijalo." je poslanstvo IRCAI povzel Shawe-Taylor.