STAznanost

Pogostejše pojavljanje znanstvenic v medijih razbija stereotipe o družbenih vlogah

Ljubljana, 5. marca - Prisotnost znanstvenic v medijih vpliva na splošen odnos javnosti do znanstvenic in na njihovo enakovredno udeležbo pri pomembnih družbenih odločitvah, je pred mednarodnim dnevom žensk povedala astrofizičarka Andreja Gomboc, predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti, ki v torek pripravlja spletni posvet z naslovom Znanstvenice v medijih.

Medijski stereotipi oblikujejo družbena stališča, vedenje in pričakovanja, zato je njihovo pojavljanje v medijskih zgodbah še toliko bolj pomembno, je poudarila Gombočeva. Po podatkih globalnega indeksa za spremljanje enakosti v medijih so ženske namreč prisotne le v 14 odstotkih znanstvenih in zdravstvenih zgodb. Tudi pri citiranju so mnogo manj prisotne od moških kolegov, le 19 odstotkov citiranih strokovnjakov je namreč žensk. Zgodbe, ki izpodbijajo stereotipe o spolu, pa sestavljajo le pet odstotkov znanstvenih zgodb.

"Pogostejše pojavljanje znanstvenic v medijih in na strokovnih dogodkih razbija stereotipe o družbenih vlogah in pomaga oblikovati bolj vključujočo družbo," je prepričana Gombočeva, ki je ena izmed najbolj angažiranih slovenskih raziskovalk pri opozarjanju na spolno neenakost v znanosti.

Znanstvenice se sicer s podobnimi težavami soočajo po vsem svetu. "V Sloveniji imamo sicer nekaj pridobitev še iz časa prejšnje države, na primer plačan enoletni starševski dopust. Iz tistega časa pa je tudi zakoreninjeno prepričanje, da je enakost spolov že dosežena. Morda se tudi zato tako težko premaknemo naprej," je v zvezi s tem povedala astrofizičarka, ki redno deluje tudi v mednarodnem raziskovalnem prostoru.

Ob tem je poudarila, da v primerjavi z Združenimi državami Amerike in Združenim kraljestvom precej zaostajamo pri uvajanju konkretnih ukrepov, ki bi odpravljali pristranskosti in omogočali enake možnosti vseh podskupin akademske skupnosti za razvoj kariere, usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja ter udeležbe pri rezultatih dela.

Komisija za enake možnosti na področju znanosti v torek ob 10. uri pripravlja spletni posvet z naslovom Znanstvenice v medijih. Na njem bodo poudarili prav pomen prisotnosti znanstvenic v medijih in opozorili na medijske stereotipe, ki oblikujejo družbena stališča.

Na spletnem dogodku bodo spregovorili Pulitzerjeva nagrajenka Deborah Blum, Maria Edström z Univerze v Gotheburgu, novinarka Nataša Briški, Jana Javornik z Univerze v Leedsu, urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin, novinarka portala N1 Suzana Lovec, odgovorni urednik STA Aljoša Rehar in znanstvena novinarka na Televiziji Slovenija Renata Dacinger.

Komisija je že na preteklih posvetih ob 8. marcu opozarjala na različne teme, povezane z znanostjo in ženskami. "Predlani smo slišali odlična predavanja o pomenu vključevanja dimenzije spola v znanstvene raziskave, lani smo se ponovno spraševali, zakaj so znanstvenice pogosto prezrte pri napredovanjih, nagradah, odločevalskih položajih in članstvu v akademijah," je še dodala Gombočeva.