STAznanost
Naravoslovje in tehnika

IRCAI objavil poročilo, seznam rešitev umetne inteligence za trajnostni razvoj

Ljubljana, 9. marca - Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI) je razvil in objavil mednarodni seznam IRCAI Global Top 100, s katerim je identificiral trenutne tehnologije umetne inteligence za doseganje 17 ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj. Prinesel je številne vpoglede v trenutno stanje trajnostnih tehnologij, so zapisali v IRCAI.

Seznam vsebuje deležnike, ki si prizadevajo za doseganje vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki pokrivajo več sektorjev in vsako geografsko regijo ZN. Po besedah direktorja IRCAI Johna Shawe-Taylorja se umetna inteligenca hitro razvija kot akademska in praktična disciplina. Cilj IRCAI ni le biti del tega razvoja, ampak tudi vplivati na fokus uporabe in na človečnost razvoja umetne inteligence, je poudaril.

IRCAI v sodelovanju z Unescom že sodeluje pri opredelitvi posodobljenih kriterijev, ki bodo opisali, kateri elementi so danes potrebni za ustvarjanje umetne inteligence in digitalnih tehnologij na kritičen, zanesljiv in sodelovalen način.

Namen teh prizadevanj je bolje razumeti, katera podjetja in projekti lahko z uporabo podatkov, osredotočenostjo na trajnost in enakopravnost spolov v znanosti in na delovnem mestu z metodami strojnega učenja ter drugih participativnih dejavnostih v digitalni družbi, učinkovito dosegajo cilje trajnostnega razvoja.

Pri razvoju in izvajanju tega okvira inovacij v povezavi z umetno inteligenco je ključnega pomena, da so človekove pravice in enakost spolov dosledno zastopane in upoštevane, so sporočili z IRCAI.

Poročilo bo služilo kot temelj za nadaljnji razvoj metodologije pri zbiranju, spodbujanju in podpori aplikacijam umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Pripomoglo bo k utrditvi nadaljnjega sodelovanja s podjetji, skupinami in posamezniki iz vsega sveta, ki se s pomočjo umetne inteligence soočajo z nekaterimi največjimi izzivi našega časa, pri čemer vsi na prvo mesto postavljajo poudarek na etično uporabo umetne inteligence.

Poročilo je dostopno na povezavi: https://ircai.org/project/ircai-global-top-100-report-2021/