STAznanost

Festival inovativnih tehnologij zopet s pestrim programom

Ljubljana, 12. marca - Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo danes potekal Festival inovativnih tehnologij. Tradicionalni dogodek, v katerega so vključena različna tekmovanja s področja inovativnih tehnologij, zlasti računalništva in elektrotehnike, organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) skupaj s Fakulteto za elektrotehniko UL in Fakulteto za računalništvo in informatiko UL.

Osrednji del tekmovanja, ki obsega raznolika področja, bo potekal na Fakulteti za elektrotehniko UL. Osnovnošolci in srednješolci se bodo lahko pomerili v snemanju in montaži, robotiki, telekomunikacijah, programiranju v programu LEGO ter v tekmovanju v znanju tehnologij. Slednje je namenjeno šolarjem v 8. in 9. razredu osnovne šole.

Osrednji del z najbolj raznolikimi področji bo tudi letos izveden na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, programiranje pa na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Udeleženci se bodo skozi praktične eksperimente učili osnovnih tehnoloških zakonitosti, pridobljeno znanje pa bodo nato preverili še na izpitni poli. Po navedbah organizatorjev postaja tekmovanje v osnovnih šolah vse bolj popularno, pri čemer mladi tekmovalci iz leta v leto presenečajo s količino osvojenega znanja in iznajdljivosti.

Festival inovativnih tehnologij je ena največjih promocijskih prireditev na področju približevanja znanstvenih in raziskovalnih dosežkov ter inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij mladim generacijam v Sloveniji, so sporočili iz ZOTKS.