STAznanost

Prvo zasedanje odbora za sodelovanje z Italijo glede vesoljskih dejavnosti

Ljubljana, 11. marca - Danes je v virtualni obliki potekalo prvo zasedanje skupnega usmerjevalnega odbora na podlagi pisma o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene med gospodarskim ministrstvom in Italijansko vesoljsko agencija. Gre za prvi konkreten korak k tesnejšemu sodelovanju med državama na področju vesolja.

Kot so sporočili z ministrstva, pismo o nameri, ki sta ga junija lani podpisala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek ter predsednik ASI Giorgio Saccoccia, predstavlja dobro podlago za vzpostavitev tesnejšega sodelovanja na področju vesolja med Slovenijo in Italijo, saj omogoča vzpostavitev okvira za sodelovanje, identifikacijo področij skupnega interesa, izmenjavo informacij in spodbujanje skupnih dejavnosti in pobud.

Na srečanju, ki sta ga vodila vodja delegacije Slovenije pri Evropski vesoljski agenciji (ESA) in predsedujoča usmerjevalnemu odboru Tanja Permozer ter Saccoccia, je Permozerjeva izpostavila ključne mejnike v razvoju vesoljskega sektorja v Sloveniji, od pridruženega članstva v ESA in njenega aktivnega sodelovanja s to organizacijo tudi v štirih izbirnih programih, prvih slovenskih satelitih v vesolju, članstva v odboru Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja (COPUOS) do ključnih področij, na katerih se slovenska podjetja in institucije še posebej odlikujejo, pravijo.

Sledili sta tematski razpravi na področjih opazovanja Zemlje ter vesoljskih sistemov in tehnologij ter predstavitve petih ključnih podjetij in raziskovalnih institucij s posameznega področja iz vsake države. Med temi so bila najpomembnejša slovenska podjetja in raziskovalne institucije na področju vesolja Sinergise, Vesolje.si, Geocodis, Arctur, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Dewesoft, Cosylab, SkyLabs, Information Technologies in Balmar.

"Še posebej pa nas veseli, da so bili na italijanski strani prisotni pomembni sistemski integratorji s področja vesolja, ki sodijo med najpomembnejša evropska podjetja, kar se tiče vesoljskih tehnologij, na primer OHB Italiija, Thales Alenia Space, Planetek, Politehnika Milano, GM Spazio - če omenimo le nekatere, ki so se lahko iz prve roke seznanili s priložnostmi, ki jih nudi vesoljski sektor v Sloveniji," so zapisali na ministrstvu.

Prvo zasedanje skupnega usmerjevalnega odbora pomeni prvi zelo konkreten korak k tesnejšemu sodelovanju med Slovenijo in Italijo na področju vesolja, pravi ministrstvo in dodaja, da so slovenski udeleženci dobro izkoristili priložnost za predstavitev svojih zmogljivosti in izpostavili priložnosti za sodelovanje ključnim akterjem na področju vesolja v Italiji. "Na podlagi predstavitev in opravljenih bilateralnih pogovorov bodo identificirana ožja področja, kjer je največ skupnega interesa, in aktivnosti, ki se bodo izvedle v prihodnje," so zapisali.